Vremea Romania, Arad 10°C

Stiri Arad

Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei. Oamenii cu casele afectate de dezastre, taxaţi în plus

Un fel de "franşiză mascată" a asigurării obligatiorii de locuinţă, care îi va afecta exact pe cei ale căror case au fost afectate de inundaţii sau alunecări de teren, va intra în vigoare de luni.

Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei. Oamenii cu casele afectate de dezastre, taxaţi în plus
Comentează 0

Norma ASF nr 35/2016 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 august şi va intra în vigoare luni, 24 octombrie.

Principala modificare a legislaţiei îi va viza exact pe cei care au fost loviţi de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Potrivit ECONOMICA.NET, aceştia vor fi obligaţi să cotizeze suplimentar în contul asigurării obligatorii, după ce au înregistrat deja daune tocmai în urma unui eveniment de acest fel.

În forma nouă a legii, care va intra în vigoare de luni, scrie că după fiecare daună, suma asigurată se reîntregeşte automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reţine din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare."

Potrivit legii, primele de asigurare obligatorie PAD care trebuie plătite de toţi proprietarii de locuinţe, sunt de 10 şi 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este contruită casa. Valoarea totală asigurată este de 20.000 de euro.

În vechea formă a legii, dacă, de exemplu, casa asigurată pentru 20.000 de euro suferea daune de 5.000 de euro ca urmare a unei inundaţii, PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, adică o asociaţie a firmelor de asigurare), plătea cei 5.000 de euro, iar valoarea asigurată rămânea la 15.000 de euro până la expirarea poliţei, care se reînnoieşte obligatoriu anual.Proprietarul nu mai plătea nimic.

În noua formă a legii, dupa ce s-au constatat daunele de 5.000 de euro, firma le plăteşte, dar diminuează sumele cu valoarea unei noi prime pentru ca valoarea asigurată să rămână 20.000 de euro până la finalul contractului. O formă de franşiză mascată, cum au explicat unele voci din industria asigurărilor.

Sursa romaniatv.net

Scrie un comentariu

trimite