Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca a invitat o echipă de medici chinezi într-un stagiu profesional la Arad

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, s-a întâlnit luni, la Fujian, cu conducerea Departamentului Medical al provinciei chineze, care i-a făcut şi o prezentare a secţiilor de Cardiologie şi Pediatrie de la Spitalul Provincial Fujian.

Iustin Cionca a invitat o echipă de medici chinezi într-un stagiu profesional la Arad
Comentează 0

Discuţiile s-au concentrat pe posibilitatea unui stagiu profesional al medicilor specialişti chinezi la Arad, de unde ar putea fi acoperit un perimetru de câteva sute de kilometri cu consultaţii pentru persoanele care suferă de afecţiuni severe. La discuţie au participat şi conducătorii politici ai instituţiei şi directoarea Comisiei Medicale a Provinciei, Huang Yu – o comisie care gestionează activitatea unui număr de 220.000 de angajaţi dintr-un total de 26.000 de unităţi medicale. 

Preşedintele Iustin Cionca a fost ghidat de prof. univ. dr. Guoxing Weng, unul dintre cei mai reputaţi cardiologi chinezi. Acestuia i-a cerut opinia cu privire la investiţiile în Spitatul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cei doi convenind să schimbe detalii ulterior, eventual chiar în cadrul unei vizite la Arad a prof. univ. Guoxing Weng, asupra căreia preşedintele Consiliului Judeţean a insistat, iar medicul chinez s-a arătat foarte receptiv. 

Echipe medicale din Fujian realizează în mod regulat stagii profesionale în străinătate. Africa, Statele Unite, vestul Europei şi Asia au fost până acum principalele lor destinaţii, iar invitaţia preşedintelui Iustin Cionca a deschis o discuţie în consiliul de conducere al Spitalului cu privire la posibilitatea realizării unei astfel de misiuni medicale şi în ţara noastră. 

Vizitarea Spitalului Provincial din Fujian (cel mai mare spital al provinciei, cu un număr de 8.000 de pacienţi trataţi zilnic doar în ambulator, cu o suprafaţă desfăşurată de 15,5 km2) a oferit şi o privire asupra modului de organizare a sistemului medical chinezesc.  

În după-amiaza zilei de luni preşedintele Iustin Cionca a fost invitat la Ferma Agricolă Sino-Israeliană, unde specialişti în agricultură dezvoltă tehnologii noi, pornind de la creşterea plantelor la lumină artificială, realizarea de plantaţii de legume şi fructe fără să fie necesară plantarea lor în pământ, la sisteme de recirculare a apei pentru irigaţii şi centrul de comandă computerizată prin care se controlează plantaţii şi ferme aflate la sute de kilometri distanţă. „Specialiştii chinezi au fost interesaţi de realizarea unui parteneriat cu universităţi de la noi şi de detalii despre institutul de cercetare în domeniul viticol, din Podgoria Aradului. Ei susţin că agricultura este un domeniu al viitorului care se va  practica la costum şi cravată, din faţa computerului. De fapt, susţin că aceasta este o provocare pentru atragerea tinerilor înspre creşterea plantelor şi zootehnie. Pentru întreţinerea unui hectar de legume crescute în seră, fără să fie plantate în pământ, este nevoie în acest centru de un număr de patru persoane, iar randamentul este incredibil de ridicat. Preţurile de vânzare sunt şi ele mari, pentru că produsele sunt considerate bio, chiar dacă gustul lor se reglează în funcţie de cantitatea de fertilizator. Am văzut încotro se îndreaptă agricultura în special în zone care nu dispun de teren arabil de bună calitate. Am fost întrebat dacă măcar la nivel experimental, având în vedere şi costurile nu foarte ridicate, o astfel de abordare ar posibilă şi în sere din judeţul Arad; rămâne să discutăm asta acasă cu eventuali fermieri interesaţi să îi punem în legătură cu cercetătorii chinezi”, a declarat Iustin Cionca. 

În cursul zilei de marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Arad se va întâlni cu preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei King Long, de la care instituţia arădeană a cumpărat, în anul 2011, un număr de zece autobuze. 

Vă reamintim că o delegaţie din judeţul Arad se află în aceste zile în Republica Populară Chineză, unde discută despre parteneriate concrete cu judeţul nostru în sănătate publică, investiţii, cultură, pe ordinea de zi fiind şi modernizarea Spitalului Clinic Judeţean, Aeroportul Internaţional şi Zona Liberă Arad-Curtici.


Scrie un comentariu

trimite