Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„ÎNTREBĂRI ÎN OGLINDĂ”, eveniment organizat de Colegiul Național „Moise Nicoară” în colaborare cu Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA” (FOTO)

Sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” a fost arhiplină astăzi, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, aici având loc o întâlnire a elevilor cu scriitoarele Lizica Mihuț și Viorica Popescu/Lia Alb, sub genericul „ÎNTREBĂRI ÎN OGLINDĂ”, eveniment organizat în colaborare cu Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA”.

„ÎNTREBĂRI ÎN OGLINDĂ”, eveniment organizat de Colegiul Național „Moise Nicoară” în colaborare cu Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA” (FOTO)
Comentează 0

Două autoare, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, în calitate de istoric al culturii, respectiv avocatul Viorica  Popescu/ Lia Alb – în calitate de scriitoare de literatură, pe de o parte, și 150 de elevi din clase de liceu (clasele a IX-a B, a IX-a C, a IX-a F, a XI-a F), pe de altă parte, s-au întâlnit într-un dialog despre scris și citit, despre documentare și inspirație, despre efort și reușită. Întrebările elevilor au fost adresate în oglindă, pentru a releva asemănările și deosebirile între două moduri de a scrie. 

Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA” vine astfel în întâmpinarea unei nevoi de promovare a lecturii în rândul tinerilor, ca modalitate de cunoaștere de sine și a lumii.                                 

Elevii au elaborat întrebări pentru LIZICA MIHUȚ:

1. Care este rutina unui autor de istoria culturii? Povestiți o zi din viața de scriitor.

2. Ce calități trebuie să aibă un scriitor de istoria culturii?

3. Care sunt etapele scrierii unei istorii?

4. Ce citește un autor de istorie? Eventual, exemplificați cu autori și/sau texte.

5. Cum poți fi original în istorie?

6. Ce ați descoperit interesant „săpând” în arhive? Împărtășiți ceva inedit.

7. Știm că scopul unui autor de literatură este estetic. Ce scop își propune un autor de istoria culturii?

8. Pentru cine scrieți?

…și întrebări pentru VIORICA POPESCU:

1.  Care este rutina unui autor de literatură? Povestiți o zi din viața de scriitor.

2. Ce calități trebuie să aibă un scriitor de literatură?

3. Care sunt etapele scrierii unei povești?

4. Ce citește un autor de literatură? Eventual, exemplificați cu autori și/sau texte.

5. Cum poți fi original în literatură? Există o teamă de marii autori din literatura română și universală?

6. Ce ați descoperit interesant despre dvs scriind literatură? Dar despre lume?

7. Cum se împacă meseria dvs cu cea de scriitor?

8. Pentru cine scrieți?

„Colegiul Național «Moise Nicoară» celebrează împreună cu Asociația «Susținem excelența» Ziua Națională a Lecturii. Este o inițiativă pe care o susțin în mod deosebit pentru că asociția noastră susține partea de învățământ, partea de cultură la nivel înalt. La Moise Nicoară este tocmai ceea ce ne dorim, o promovare a lecturii din punct de vedere al istorii literaturii, dar și din perspectiva literaturii în sine. Este practic un dialog. Am așteptat cu interes și întrebările elevilor și discuțiile”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Asociației „Susținem excelența”.

„«Întrebări în oglingă» este unul dintre evenimentele care au avut loc astăzi la „Colegiul Național «Moise Nicoară» cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii. Două autoare, una de istoria culturii, respectiv Lizica Mihuț, și Viorica Popescu/Lia Alb, care este scriitor de literatură au fost invitate la un dialog cu elevii de liceu pentru a răspunde unor întrebări despre scris și lectură”, a ținut să precizeze prof. dr. Diana Achim, directorul Colegiului Național „Moise Nicoară”.

Ce alte activități au fost organizate

De menționat că la Colegiul Național „Moise Nicoară” au fost organizate, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, următoarele ACTIVITĂȚI:  

Marți, 13.02. 2024, ora 14.00, vizită a clasei a VIII-a A la Librăria „Corina” – prezentarea unei  librării, a ce înseamnă o lansare de carte;

Joi, 15.02.2024

  • înainte de a începe lecția, toți profesorii, indiferent de disciplina predată, au recomandat o carte la clasă;
  • toate orele de limba și literatura română s-au desfășurat ca ore de lectură;
  • ateliere propuse în colaborare cu ANPRO, au fost înscrise în cadrul proiectului ,,Autorul meu de suflet”, demers care deschide Lecturiada 2024 – „Nevoia de întrebare”;
  • 8.00 – 9.00, Biblioteca „Ștefan Augustin Doinaș” a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad, clasa a IX-a E, Atelier de receptare a textului liric și de scriere creativă, prof. Oana Olariu, în colaborare cu ANPRO; 
  • 9.00 – 10.00, Biblioteca „Ștefan Augustin Doinaș” a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad, clasa a XII-a F, activitatea „Cum aleg o carte?”, prof. Adriana Filip, consilier educativ, Angelica Bogdanov, bibliotecar;
  • 9.00 – 10.00, sala 73, clasa a XII-a C, Atelier de pictopoezie, prof. Oana Olariu, în colaborare cu ANPRO;
  • 10.00 – 11.00, sala 72, clasa a VII-a A, expoziție și prezentare de autori francezi, prof. Adriana Filip;
  • 11.00 – 12.00, sala 73 și Biblioteca „Ștefan Augustin Doinaș” a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad clasa a X-a A, atelier de lectură și scriere creativă ,,Negustorul de începuturi de roman”, prof. Camelia Circa Chirilă.

 

 

 

 

 

 

Galerie foto (73)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite