Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Incertitudinea începerii anului școlar lasă rafturile librăriilor pline și părinții în expectativă (FOTO)

Forfota de dinaintea începutului anului școlar pare de domeniul trecutului. Deoarece nu se știe exact în ce condiții va începe școala, părinții elevilor nu se mai sinchisesc să se pregătească cu toate rechizitele, ghiozdanele, manualele, care până în urmă cu doi ani erau o normalitate la început de septembrie. Pentru că începerea anului școlar e condiționată de evoluția răspândirii virusului în fiecare localitate în parte, românii așteaptă să vadă „ce va fi” până la urmă în legătură cu situația școlilor.

Incertitudinea începerii anului școlar lasă rafturile librăriilor pline și părinții în expectativă (FOTO)
Comentează 0

Miniștrii Sănătății și Educației au prezentat noile reguli pentru deschiderea școlilor. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special. În localitățile în care incidența este mai mare de 6/1000 se participă fizic la cursuri în cazul tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special.

Costurile începerii unui nou an școlar nu erau mici, iar până și acum un ghiozdan echipat cu toate rechizitele costă câteva sute de lei. Însă, în unele librării s-au dispus oferte speciale la ghiozdane, penare, etc. tocmai pentru că arădenii nu se înghesuie să cumpere rechizite pentru că la fel de bine, învățământul s-ar putea muta în online. 

„Nu a venit lumea la pentru că nu se știe ce va fi. Merg fizic la școală până la 6 la mie, apoi din nou în online. Iar dacă există un caz într-o clasă, ceilalți stau acasă opt zile după care îi testează și abia apoi se pot întoarce la cursuri în incinta școlii. Un ghiozdan echipat poate costa și 300 lei, sau chiar mai mult. Noi avem ghiozdane echipate de la 180-200 de lei, depinde ce conține și depinde dacă e pentru clase mai mari sau mai mici”, a spus angajata unei librării din Arad.

În timp ce făceam documentarea pentru acest material, librăriile erau goale. Ce-i drept, în timp ce ne aflam într-o librărie din centru, a intrat o mămica cu un băiat de aproximativ 7 ani, dar în rest, „bătea vântul”. Nici la centrele comerciale nu se înghesuiau oamenii să cumpere rechizite, chiar dacă unele prețuri erau foarte accesibile. 

„Încă nu a început febra cumpărăturilor. Avem și ofertă de 50% reducere la ghiozdane, pe etichetă e preț întreg și se face reducerea la casă”, ne-a spus o angajată a unei librării. Astfel, în Arad e prea puțin interes arătat pentru noul an școlar, iar pentru că măsurile de protecție au fost anunțate doar în septembrie, se așteaptă până în ultimul moment pentru posibile modificări sau trecerea în învățământul online. 

Galerie foto (15)


Scrie un comentariu

trimite