Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Fermierii din mai multe județe, printre care și Aradul, au ieșit în stradă / UPDATE: Îmbrânceli între jandarmi şi protestatari, la Nădlac

Fermierii români protestează astăzi în toată ţara. Oamenii se plâng că afacerile lor sunt puse în pericol din cauza cerealelor din Ucraina, scrie antena3.ro.

Fermierii din mai multe județe, printre care și Aradul, au ieșit în stradă / UPDATE: Îmbrânceli între jandarmi şi protestatari, la Nădlac
Comentează 0

Update 1 Îmbrânceli între jandarmi şi protestatari, la Nădlac

Jandarmii s-au îmbrâncit, vineri, cu fermierii, în Vamă Nădlac, după ce revolta agricultorilor a luat amploare. Aceştia s-au aşezat în fata tractoarelor ca să le blocheze calea de acces şi astfel lucrurile au degenerat, scrie realitatea.net.

Intraţi AICI pentru detalii.


Potrivit organizatorilor, protestele vor fi în București și în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea și Vrancea. Fermierii spun ca aceste proteste sunt ultima solutie pe care au gasit-o pentru a trage un semnal de alarmă faţă de concurența neloială cu care se confruntă cu cerealele din Ucraina.

„Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a anunțat Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Intrați AICI pentru detalii.

Ce mesaj transmite Guvernul

Guvernul a solicitat continuarea colaborării cu fermierii şi producătorii români din industria alimentară pentru identificarea soluțiilor care să contracareze impactul tranzitului și al comerțului cu cereale din Ucraina asupra fermieriloor din țările de graniță. De asemenea, i-a asigurat pe aceștia că Guvernul lucrează, împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene,  la identificarea unor mecanisme pentru rezolvarea acestei provocări, scrie caleaeuroeană.ro, care citează Agerpres.

„În acest moment, am discutat cu toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol. Acest Guvern a venit cu măsuri concrete, reale pentru fermieri şi pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară. Am înţeles şi înţelegem foarte bine care sunt consecinţele tranzitului de cereale din Ucraina către alte destinaţii. De aceea, îi rog pe fermieri şi aşa cum am discutat până acum şi aşa cum au dat dovadă de înţelegere până acum, sunt convins că în continuare va exista această colaborare şi această linie de identificare a soluţiilor prin care să determinăm ca aceste consecinţe să aibă un impact cât mai mic asupra fermierilor din România”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, conform sursei citate.

Intrați AICI pentru detalii.

Sursa foto: digi24.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite