Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cum va arăta noua taxă de drum? Legea a fost promulgată

Legea privind noua formă a rovinietei, dar și instituirea unei noi taxe, „pe kilometru”, a fost promulgată recent de președintele României, Klaus Iohannis, scrie adevarul.ro.

Cum va arăta noua taxă de drum? Legea a fost promulgată
Comentează 0

Guvernul a adoptat, la data de 22 iunie, proiectul de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, stabilind că după 1 ianuarie 2026 pentru vehiculele de până la 3,5 tone se va plăti rovinieta, iar pentru vehicule mai mari de 3,5 tone se va plăti o taxă pe distanța parcursă, taxă denumită TollRo.

Astfel, tariful rutier stabilit în funcție de perioada parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de rovinietă care va fi aplicabilă tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe această rețea, concepute şi construite pentru transportul de persoane și pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone. Rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naţionale din România.

Rovinieta se va aplica pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea.

Tot de la 1 ianuarie 2026, camioanele de marfă vor plăti un tarif rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național, numit TollRo. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo.

Intraţi AICI pentru detalii.

Sursa foto: impact.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite