Vremea Romania, Arad 10°C

Stiri Arad

Conducerea ASF, chemată la ordine în Parlament după ce RCA-ul se scumpește din nou

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost convocată, pentru luni, de la ora 16, la audieri în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, la cererea grupului PSD. Asta după ce ultimele decizii ale ASF au mutat povara prețurilor la RCA din spatele transportatorilor pe umerii persoanelor fizice.

Conducerea ASF, chemată la ordine în Parlament după ce RCA-ul se scumpește din nou
Comentează 0

Decizia a fost luată după aprobarea de către ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Raportul ASF stabileşte tarife maximale pentru poliţele RCA, aruncând povara asupra persoanelor fizice deţinătoare de vehicule mici.

Tarifele la RCA pentru persoanele fizice cresc cu până la 30%. De exemplu, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinute de persoane fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.

Pentru această categorie, prima RCA a crescut cu 31%, de la un cost iniţial al RCA de 466 lei.

"ASF a mutat o parte dintre profiturile obținute de firmele de asigurări de la marii transportatori pe umerii persoanelor fizice. Nu avem de-a face cu un calcul corect, ci cu cât pot să suporte cetățenii. Ei au pornit de la anumite cifre și au ajustat formula de calcul ca să ajungă la acele cifre. Costurile cu daune reprezintă un segment insignifiant în raport cu prețurile RCA", a declarat la Realitatea TVCristian Muntean, președintele ASSAI.

În cazul acestei categorii, există o expunere anuală, adică un număr de poliţe RCA vândute într-un an de aproximativ 165.590. Numărul de poliţe RCA vândute persoanelor fizice din această categorie este de aproape 5 ori mai mare decât numărul de poliţe RCA în cazul categoriei autovehiculelor de peste 16 tone.

În 14 septembrie, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost audiat în Parlament, pe fondul scandalului privind poliţele RCA. Opt deputaţi au cerut atunci demisia lui Mişu Negriţoiu, printre care şi Adrian Gurzău, care a cerut un vot în cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea şefului ASF.

În 27 septembrie, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Adrian Gurzău în dosarul "Carpatica", pentru trafic de influenţă şi au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea lui preventivă. Deputaţii au avizat în 4 octombrie doar cererea de arestare preventivă.

Sursa realitatea.net

Scrie un comentariu

trimite