Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Canicula aruncă în aer prețurile la energie! Preț record la curentul electric

,,Avem un nou preț record istoric la curentul electic. Azi a ajuns la 445 lei/MWh. Asta înseamnă că prețul energiei electrice a crescut cu 35% în ultimele două zile, față de 330 lei/MWh'', scrie fostul parlamentar Andreea Paul pe pagina sa de Facebook

Canicula aruncă în aer prețurile la energie! Preț record la curentul electric
Comentează 0

Prețul mediu de închidere a pieței la energia electrică a ajuns miercuri la 397 de lei/MWh, un record istoric, de trei ori mai mare decât cel consemnat în luna august 2010, de 138 lei/MWh, conform datelor OPCOM citate de Andreea Paul, președintele INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.

Seceta din acest an a condus la creșterea ponderei energiei produse de centralele pe cărbuni, care are un cost de aproape două ori mai mare comparativ cu energia electrică livrată de Hidroelectrica. Deocamdată, populația este ferită de scumpiri ale facturii, cumpărând energie la un preț reglementat de ANRE, livrataă doar din surse hidro și nucleare, cele mai ieftine. Firmele ar putea fi însă obligate sa cumpere de pe piața liberă cu circa 3% mai scump. 

În perioadele de secetă ies în evidență deficiențele sistemului energetic românesc, gândit parcă să funcționeze bine doar în conditii optime, făra a fi luate în calcul momentele critice. Potrivit unor surse din piata, sistemul ar functiona mai echitabil daca producatorii de energie  din surse regenerabile ar fi obligati sa incheie des contracte de back-up cu centralele pe carbune pentru situațiile neprevăzute. 

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite