Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VIDEO | Invazie de iepuri la Pecica și Nădlac. Culturile de floarea-soarelui, compromise pe suprafețe mari

Agricultorii din zona graniței cu Ungaria, în special din Pecica și Nădlac, reclamă pierderi importante la culturile de floarea-soarelui, din cauza creșterii excesive a numărului de iepuri, care au ajuns deja până lângă casele oamenilor (video).

VIDEO | Invazie de iepuri la Pecica și Nădlac. Culturile de floarea-soarelui, compromise pe suprafețe mari
Comentează 5

Mai mulți agricultori care dețin sute de hectare de terenuri au reclamat la primării pierderi cauzate de populația de iepuri sălbatici, cel puțin o sută de hectare fiind afectate doar în perimetrul orașului Pecica, însă probleme sunt și în Nădlac sau alte localități apropiate de granița cu Ungaria.

Potrivit reprezentanților Primăriei Pecica, agricultorii au formulat un memoriu, în care arată că iepurii s-au înmulțit excesiv în zonă și le-au provocat pagube de zeci de mii de euro.

Viceprimarul orașului, Miodrag Stoianov, ne-a declarat că a sesizat mai departe Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Arad, însă răspunsul primit a fost acela că sezonul de vânătoare este închis, astfel că populația de iepuri nu poate fi redusă.

”Iepurii s-au înmulțit excesiv în acest an, noi credem că sunt mai mulți cu 50 la sută. Totuși, nu pot fi vânați pentru că sezonul este închis. În aceste condiții, am solicitat AJVPS să aibă în vedere o cotă de vânat mai mare în toamnă, pentru a reduce populația”, a declarat viceprimarul.

Conform sursei citate, în iarna trecută cota de recoltă aprobată pentru vânători a fost de numai 180 de exemplare.

Unii păgubiți s-au adresat și Direcției Agricole Arad, arătând că le-au fost compromise culturile de floarea-soarelui pe zeci de hectare. O parte dintre terenuri au fost reînsămânțate, însă oamenii au sesizat că acestea sunt din nou afectate, astfel că au renunțat la floarea-soarelui și au cultivat porumb.

Cultivatorii se plâng de faptul că legislația nu precizează cine suportă pagubele în cazul în care anumite specii de animale, precum iepurii, căprioarele sau hârciogii, se înmulțesc excesiv și nu pot fi vânate din cauza faptului că sunt protejate.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite