Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Veste excelentă pentru angajați. CRIZA din prezent forțează creșterea de SALARII

Veste excelentă pentru angajații cu experiență și bine pregătiți profesional: CRIZA de personal a atins un vârf maxim. Firmele sunt disperate că nu pot să recruteze personal: stau și câte 3 luni până să găsească un angajat potrivit.

Veste excelentă pentru angajați. CRIZA din prezent forțează creșterea de SALARII
Comentează 0

Aproape 86% dintre angajatorii români participanți la cel mai recent studiu desfășurat de eJobs, majoritatea afaceri mici și mijlocii, se confruntă cu o lipsă acută de candidați valoroși atunci când recrutează. Competitivitatea ridicată din piața muncii este unul dintre principalele motive, însă 2 companii din 10 consideră că accesul la candidați specializați este îngreunat și de lipsa brandului puternic de angajator al acestora.

Pentru fiecare poziție deschisă, 58% dintre companiile participante la sondaj susțin că au mai puțin de 50 de aplicanți, în timp ce 26% primesc între 50 și 100 de CV-uri. Doar 7% dintre companii au până la 200 de candidați pentru o poziție deschisă, iar 9% au peste 250 de candidați, acestea fiind majoritatea companii mari și foarte mari. Cu toate acestea, și oferta de candidați din piață, în ansamblu, a scăzut în ultimii câțiva ani, observă 77% dintre companiile respondente, în timp ce 5% consideră că a stagnat sau, respectiv, că a crescut ușor.

Recrutarea, mai dificilă

Ca urmare, procesele de recrutare au devenit prea lungi, susțin 47% dintre companii, și în același timp mai dificile față de acum 2 ani (42%). Timpul de recrutare pentru pozițiile deschise este cuprins, pentru aproape jumătate dintre respondenți, între 30 și 60 de zile, iar 14% spun că reușesc să angajeze după 90 de zile sau chiar mai mult

O treime dintre companii, în special dintre cele mici și mijlocii, declară că procesul de recrutare nu depășește 30 de zile, și numai 5% ocupă o poziție în mai puțin de două săptămâni.

Atunci când încep procesul de recrutare pentru o nouă poziție, companiile mizează în principal pe platformele de recrutare online cum este eJobs (93%), pe recomandările venite din cadrul echipei existente (67%), pe rețelele de socializare (40%), dar și pe aplicările directe, pe site-ul companiei (26%).

Cu toate acestea, pentru a găsi candidați valoroși, companiile au început să diversifice tot mai mult metodele de atragere a acestora. Jumătate dintre companiile participante la sondajul eJobs caută potențiali angajați în alte orașe decât cel în care recrutează, iar 49% caută candidați și în domenii de activitate conexe jobului deschis. În același timp, aproximativ un sfert spun că oferă un salariu mai ridicat decât nivelul pieței, iar 9% investesc în programe prin care să-și dezvolte și consolideze un brand atractiv de angajator.

Cei mai căutați angajați

Cel mai greu de recrutat sunt candidații pentru poziții precum cele de muncitori calificați (37%), specialiști IT (26%) sau specialiști în vânzări (26%).

Managerii, contabilii sau specialiștii în finanțe-bănci sunt, pe de altă parte, categoriile care pun cele mai mici probleme recrutorilor.

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite