Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un nou cutremur la Arad, mai puternic decât precedentele; ce magnitudine a avut / UPDATE: Patru replici în cursul nopții

Un nou cutremur la Arad, mai puternic decât precedentele; ce magnitudine a avut / UPDATE: Patru replici în cursul nopții
Comentează 4

Update 9 Patru replici în cursul nopții

Cutremurul de ieri seara a fost urmat de patru replici în cursul nopții. Acestea au avut loc la ora 23:25:48 - 2.1 ml;  23:30:50 - 2.4 ml; 23:32:32 - 2.6 ml și la 00:42:04 - 3.2 ml, toate având epicentrul în aceeași zonă.


Update 8 Potrivit datelor REVIZUITE ale INCDFP, epicentrul cutremurului din această seară a fost între Zăbrani şi Păuliş

Potrivit datelor revizuite ale Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), epicentrul cutremurului din această seară este între Zăbrani şi Păuliş.

„În ziua de 23.05.2023, 19:15:30 (ora României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 8.7 km.

INTENSITATE V

Cutremurul s-a produs la 23km SE de Arad, 47km NE de Timisoara, 75km SE de Bekescsaba, 90km N de Resita”, susţin acum reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.


Update 7 Un nou cutremur de 4,1 grade cu epicentrul la Aluniş

Un nou cutremur a avut loc la Arad, în urmă cu câteva minute. De data aceasta s-a resimţit destul de puternic, spre deosebire de majoritatea replicilor care au avut loc după primul cutremur de ieri seara. 

„În ziua de 23.05.2023, 19:15:29 (ora României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 17km SE de Arad, 43km NE de Timisoara, 72km SE de Bekescsaba, 92km N de Resita”, transmit reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Conform hărţii date publicităţii, epicentrul a fost la Aluniş, lângă Frumuşeni.

„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere in municipiul și județul Arad”, au ţinut să precizeze reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.


Update 6 Seismologii susţin că numărul replicilor a ajuns la 12

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur de ieri a fost urmat de nu mai puţin de 12 replici.

„În ziua de 22.05.2023, în regiunea CRIȘANA, ARAD, s-au produs două cutremure de magnitudini medii. Primul cutremur, având o magnitudine locală de 4.7 ML, s-a produs la ora 20:46:42 (ora României) la o adâncime de 13 km (ultima revizie). Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VI pe scara Mercalli. Al doilea cutremur, cu o magnitudine de 4.4 ML, a avut loc aproximativ două ore mai târziu, la ora 22:55:26, la o adâncime de 9 km (ultima revizie), și a prezentat intensitatea macroseismică epicentrală V pe scara Mercalli. Epicentrul primului cutremur a fost localizat în comuna [sic] Aluniș, iar al celui de-al doilea în comuna Zăbrani.

Până în momentul acestui comunicat, au fost înregistrate 12 replici ale cutremurelor, dintre care 4 au avut o magnitudine mai mare de 2. Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 2.7 ML. 
Este important de menționat că în această regiune au mai avut loc cutremure cu magnitudini mai mari de 4 Mw în trecut. Pe data de 25 decembrie 1914, un cutremur cu magnitudinea Mw 4.5, la adâncimea de 23.3 km și intensitate epicentrală V, și pe data de 8 iulie 1938, un cutremur cu magnitudinea Mw 5.2, la adâncimea de 16.8 km și intensitate epicentrală VII, au fost înregistrate în această zonă. În plus, regiunea a experimentat și microseisme, care nu au putut fi resimțite de populație.
Cele două seisme au fost puternic simțite de către populație în special în zona epicentrală (Arad, Ghioroc, Ortișoara, etc.), însă acestea s-au făcut resimțit și în localități mai îndepartate, precum Beiuș, Cluj-Napoca, Florești, Petroșani”, se arată în comunicat.


Update 5 În cursul nopții au fost patru replici

Alte patru replici au fost înregistrate la Arad, în timpul nopții de luni spre marți, scrie libertatea.ro. Potrivit datelor publicate pe site-ul INFP, cutremurele din Arad, cu magnitudine de 2, 2,4, 2 şi 2,7, au avut loc de luni de la ora 23.26 până marţi, la 5.12. Toate au fost înregistrate la adâncimi sub 10 kilometri.
Intrați AICI pentru detalii.


Update 4 Ce spun seismologii

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat pentru Libertatea că, fiind vorba despre un cutremur de suprafață, este posibil să urmeze replici. „Trebuie să vedem care este evoluția după acest cutremur. Este posibil să fie replici, pentru că la cutremurele de suprafață se produc replici, însă nu avem de unde să știm cum se va comporta zona după acest cutremur. Lumea însă nu trebuie să se panicheze”, a spus șeful INFP pentru Libertatea. El a precizat că zona seismică Banat este una cunoscută de seismologi. „Nu este o zonă atipică. Acolo s-au produs cutremure și peste 5, adică este o zonă studiată, o zonă cunoscută. Nu este ceva neobișnuit”, a mai punctat specialistul INFP.
Intrați AICI pentru detalii.


Update 3 Un alt cutremur

Cutremurul a avut o replică în jurul orei 22.55. Deşi s-a simţit destul de tare la Arad, nu a fost însă de intensitatea seismului iniţial.

„În ziua de 22.05.2023, 22:55:26 (ora României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 9,3 km.

Cutremurul s-a produs la 22 km SE de Arad, 46 km NE de Timisoara, 75 km SE de Bekescsaba, 91 km N de Resita”, transmit reprezentanţii Institului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Şi de data aceasta epicentrul a fost în aceaşi zonă, potrivit hărţii care a fost dată publicităţii, dar la o adâncime mai mare, potrivit datelor revizuite ale seismologilor, care susţin că a fost un alt cutremur.


Update 2 Epicentrul a fost la ZĂBRANI

Informaţia potrivit căreia epicentrul cutremurului a fost la Zăbrani a fost confirmată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Potrivit seismologilor, cutremurul s-a produs la 15 km SE de Arad, 45 km NE de Timişoara, 69 km SE de Bekescsaba, 95 km N de Reşita, iar harta dată publicităţii arată că respectivele coordonate sunt ale comunei Zăbrani.

„Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unui seism, pot fi accesate pe portalul fiipregatit.ro/ sau descărcând aplicatia DSU.

❗️Facem precizarea că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”
, informează reprezentanţii ISU.


Update 1 Epicentrul ar fi fost la Zăbrani

Potrivit unor surse, epicentrul ar fi fost la Zăbrani, cutremurul fiind simţit în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Clujul, Turda, Bistriţa, Zalău, judeţul Alba şi judeţul Hunedoara.

„Pana în acest moment nu avem apeluri privind eventuale pagube. 
Se execută recunoașteri în municipiul Arad, orașele Curtici, Nădlac, Ineu, Sebiş, Chişineu-Cris şi Lipova, și localitățile Bârzava, Vinga, Gurahonţ şi Birchis”
, transmit reprezentanţii ISU.


După ce la începutul anului au avut loc mai multe cutremure care s-au simţit puternic în Vestul ţării, un alt seism a avut loc în urmă cu câteva minute la Arad, dar de data aceasta a fost de o intensitate mult mai mare.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, seismul a avut loc la ora 20:46:43,  la adâncimea de 2,2 km, având o magnitudinea  ML 4,9, nu de 4,6 cât au arătat datele iniţiale puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

 

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite