Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Țărăniștii și tactica supraviețuirii

În această perioadă, de campanie electorală, încerc să nu abordez subiecte cu caracter politic. E și logic deoarece într-un material de opinie subiectul poate aluneca subtil pe panta subiectivismului. Dar, dacă tot asistăm la o campanie molatică, letargică, împănată doar cu unele apucături tribale din partea unor „postaci” de serviciu, amanetați de partide pentru a împroșca cu dejecții verbale înspre adversarii politici, mă voi abate de la regulă și încerc să(-mi) explic protocolul semnat între țărăniști și PSD.

Țărăniștii și tactica supraviețuirii
Comentează 0

PNȚCD a fost pus la zid pentru că a făcut pact cu dușmanul tradițional. Un pact considerat ilogic și chiar imoral de majoritatea „actorilor” de pe scena politică românească, exceptând desigur cei implicați (PNȚCD, PSD, ALDE și PER). Dar lucrurile nu stau chiar așa...

Dincolo de surpriza doctrinară, PNȚCD a acționat dintr-un instinct al supraviețuirii. A obținut de la PSD ceea ce prin forțe proprii n-ar fi realizat: un parlamentar european. Și asta pentru că protocolul prevede inclusiv un loc eligibil pentru un reprezentant al PNȚCD, acesta fiind Cristian Terheș, poziționat pe locul 4. Acest pas poate însemna revitalizarea unui partid care n-a mai atins pragul electoral de peste 20 de ani.

Cât privește moralitatea demersului țărănist, să nu uităm că și alte partide, care considerau PSD ca pe un dușman „secular”, precum fostul PD-L sau PNL au avut, la rândul lor, coabitări cu PSD, ba chiar în actul de guvernare. Băsescu a și dat definiția acestui gen de coabitare: soluția imorală (se referea la cooptarea PC – actualul ALDE – la guvernare, dar principiul rămâne)! Și, atunci, de ce ar fi țărăniștii mai imorali decât ceilalți? Eu nu i-aș condamna, fie și prin faptul că această strategie aleasă de PNȚCD nu înseamnă altceva decât neaoșul proverb românesc: Fă-te frate cu dracu’ până treci puntea!

Teofil Grădinaru

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite