Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Studiu de rezistenţă pentru Monumentul Marii Uniri; există semne de întrebare cu privire la starea în care se află acum

Amplasarea la Arad a Monumentului Marii Uniri a rămas un subiect dureros pentru arădeni. Iniţial, ar fi trebuit să fie dezvelit la 1 Decembrie 2012, apoi s-a avansat un alt termen, 1 Decembrie 2018, la celebrarea Centenarului Marii Uniri. Nici atunci nu a fost posibil din păcate, iar părţile componente fabricate în China au început, se pare să se degradeze. Neînţelegerile urmate de procese între sculptorul Florin Codre şi autorităţi nu au dus la nimic bun, nici pentru arădeni, dar nici pentru lucrarea în sine.

Studiu de rezistenţă pentru Monumentul Marii Uniri; există semne de întrebare cu privire la starea în care se află acum
Comentează 11

În aceste condiţii, deputatul liberal Sergiu Bîlcea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Arad, a adresat o întrebare ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, având ca temă „Amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad”.

„Vreau să fim informaţi, vreau să găsim soluţii şi trebuie să vedem ce înseamnă acest Monument al Marii Uniri pentru Arad. Trebuie să primim un răspuns şi o rezolvare a acestei situaţii. Nu am primit răspuns până în acest moment. Aştept răspunsul, după care vi-l voi prezenta”, a declarat Bîlcea cu prilejul unei conferinţe de presă care a avut loc recent.

„Bucăţile de piatră se rup”

La rândul său, deputatul Glad Varga a ţinut să precizeze că există semne de întrebare cu privire la rezistenţa monumentului. „În momentul de faţă, Ministerul Culturii a bugetat un studiu al rezistenţei monumentului, să vedem dacă acesta poate fi dus şi montat la Arad. Din câte am înţeles, aceste discuţii sunt verbale şi le-am avut la nivelul ministerului, bucăţile de piatră se rup. Din acest motiv, Ministerul Culturii a bugetat şi a pregătit o linie de plată pentru a realiza un studiu de rezistenţă al monumentului. Aşteptăm studiul oficial, dar în momentul de faţă există un semn de întrebare dacă acel monument, acele pietre care sunt depozitate în curtea constructorului mai pot fi montate la Arad”, a declarat Glad Varga.

Monumentul a fost comandat sculptorului Florin Codre de către Ministerul Culturii care a plătit pentru lucrare zece milioane de lei. Artistul declara în 2018 pentru news.ro că prevederile contractului semnat în 2007 nu mai sunt valabile. Mai pe româneşte, omul a luat banii, a făcut o lucrare, dar nu mai dorea să o ducă la Arad.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite