Primăria câștigă la Curtea de Apel războiul cu Prefectura pentru Piața Catedralei, iar primarul Bibarț așteaptă demisia prefectului
Primarul Călin Bibarț a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că Primăria a câștigat, la Curtea de Apel Timișoara, procesul cu Prefectura pentru Piața Catedralei, ținând să sublinieze că proiectul de regenerare urbană al autorităților locale a fost blocat aproape un an în urma unei decizii politice luate de prefectul Florentina Horgea. Pe care de consecință, Bibarț susține că așteaptă demisia prefectului.
Primarul Călin Bibarț susține că la începutul anului, prefectul ar fi acționat la comandă politică, atacând în contencios administrativ HCLM 365/2018 privind aprobarea modificării și completării HCLM nr. 41/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad”. „Prefectul a atacat această hotărâre în contencios, în urma unui ordin politic, invocând oportunitatea. Or, oportunitățile nu se hotărăsc la Prefectură. Săptămâna trecută am câștigat definitiv la Curtea de Apel Timișoara. Iată încă un exemplu de neprofesionalism din partea doamnei prefect. Nu și-a îndeplinit atribuțiile, astfel încât aștept demisia dânsei”, a declarat Călin Bibarț. Acesta a ținut să precizeze că proiectul atacat în contencios de Prefectură rămâne același, urmând să își continue parcursul. „Acest caz ne arată cum o forță politică folosește o instituție care nu trebuie să se pronunțe cu privire la oportunitate. Procesul a început în primăvară și s-a terminat săptămâna trecută. Astfel, din cauza opoziției doamnei prefect, am pierdut un an de zile”, a încheiat Bibarț.
Reconfigurare peisagistică și parcare subterană
La sfârșitul lunii februarie, autorităților locale anunțau că lucrările propuse în cadrul proiectului de regenerare urbană a zonei presupun atât reconfigurarea peisagistică a viitoarei pieţe pietonale, cât şi amenajarea unei parcări subterane. Astfel, municipalitatea şi-a propus: amenajarea unui canal de apă lung de 150 de metri, cu fântână arteziană, care să aducă aminte de forma râului Mureș, realizarea unui sistem de iluminat exterior (general) al pieței, pavarea pieței cu piatră de culori diferite, amenajarea de alei pietonale, căi de acces și zone verzi. Vor fi montate 23 de bănci, tot atâtea coșuri de gunoi, șase suporturi de biciclete și trei cișmele. În total, conform studiului de fezabilitate, vor fi 12.000 metri pătrați de dale de piatră „de culori diferite”, 680 de metri pătrați de spațiu verde, 150 de metri pătrați de luciu de apă și 15 locuri de parcare la nivelul solului, la care se adaugă cele 261 de locuri prevăzute de parcarea subterană.
Gheorghe Falcă, primarul de atunci, declara că: „Piaţa agroalimentară de pe strada Ioan Rusu Şirianu va fi finalizată anterior demarării lucrărilor din Piaţa Catedralei. Astfel, activitatea comercianţilor nu va fi afectată în niciun fel. În acest moment suntem în procedura de licitaţie pentru a obţine proiectare şi execuţie în ceea ce inseamnă regenerarea Pieţei Catedralei. În paralel vom lucra pentru a realiza o piaţă agroalimentară pe strada Ioan Rusu Şirianu la aproximativ 125 de metri distanţă de actuala piaţă”. Acesta mai spunea că în noua piață își vor găsi locul aproximativ 80% dintre comercianții care își vând marfa, în momentul de față, în Piața Catedralei. În ceea ce privește hala de acolo, aceasta urmează să fie mutată în altă parte. De menționat însă că tarabele din hală se vor muta, în marea lor majoritate, dacă nu toate, pe Ioan Rusu Șirianu.