O zi din viața... Spitalului Județean Arad
În medie, 150 de persoane care necesită îngrijiri medicale se prezintă zilnic în Unitatea Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. În urma evaluării medicale, efectuată de către medicii și asistentele din urgență, a analizelor și investigațiilor radiologice, ecografie, monitorizarea funcțiilor vitale, urmate de consulturile de specialitate - realizate de către medicii de gardă de pe secții, în medie, 50 de persoane, pe zi, necesită spitalizare pe diferite secții ale spitalului.
Conform procedurilor în vigoare, fiecare persoană care se prezintă la Unitatea Primire Urgențe, trece inițial printr-un triaj epidemiologic efectuat de personalul medical din urgențe – în structura modulară din curtea spitalului.
Pacienții care vin cu simptome specifice infectării cu virusul SARS CoV-2, după efectuarea triajului sunt direcționați în zona ”roșie” a Unității Primire Urgențe. Aici, medicii efectuează investigațiile medicale generale precum și cele specifice simptomelor prezentate de pacient. Până la sosirea rezultatului testului RT-PCR pentru depistarea virusului SARS CoV-2, pacienții care necesită internare sunt transferați pe secțiile pentru suspecți iar în cazul în care, în acestea, nu sunt paturi disponibile rămân în UPU. După sosirea rezultatului, dacă acesta este pozitiv, pacienții sunt transferați în secțiile COVID-19, în funcție de locurile disponibile.
În cazul pacienților care se prezintă cu alte afecțiuni medicale, după efectuarea triajului epidemiologic, urmează primele investigații medicale – monitorizarea funcțiilor vitale, analize de sânge, ecografie, investigații radiologice (radiografie sau tomografie computerizată), iar în funcție de rezultatele investigațiilor, dacă necesită internare sunt testați penru SARS CoV-2 iar, după sosirea rezultatului sunt internați pe secțiile de specialitate.
”Sunt cazuri în care pacienții rămân în urgențe până a doua zi, deoarece așteptăm ca alți pacienți să se externeze pentru a-i putea interna pe ceilalți. Este greu atât pentru personalul medical care se confruntă cu un număr crescut de cazuri, dar și pentru pacienții care trebuie să rămână mai mult în urgențe. Facem apel la înțelegere atât din partea pacienților cât și a aparținătorilor și îi asigurăm că medicii fac tot ce le stă în putință pentru a salva viața fiecărei persoane care se prezintă la spital. Le mulțumesc medicilor și întregului personal din Unitatea Primire Urgențe care din luna martie depun eforturi deosebite pentru a face față numărului mare de pacienți ținând cont de faptul că o parte dintre ei trebuie să intre la pacienții suspecți de infectare iar cealaltă parte, investighează în regim de urgență pacienții care vin cu alte afecțiuni medicale”, a precizat ec. Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad.