Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nicu Alifantis: „Colaborarea cu Nichita Stănescu a venit natural, de la sine”

Cea de-a doua seară de la evenimentul „Conferințele Dilema”, de la Arad, i-a adus pe scena Filarmonicii Arad pe Nicu Alifantis și Răzvan Mirică, doi interpreți de valoare care au încântat publicul însetat de muzică de calitate și aproape copleșit de piesele care aveau când caracter romantic și melancolic, când un spirit ludic, prin abordarea mai multor instrumente printre care chitară clasică, electrică sau ukulele. Până la urmă Nicu Alifantis este un maestru al acordajului și al „fine tuning”, și pare că era ca peștele în apă pe scena Filarmonicii Arad înconjurat de instrumente și „flancat” de Răzvan Mirică.

Nicu Alifantis: „Colaborarea cu Nichita Stănescu a venit natural, de la sine”
Comentează 0

După concertul susținut de cei doi muzicieni, a venit momentul unei dezbateri care a avut în centru tematica Conferințelor Dilema, și anume muzica, muzicalitatea poeziei dar și muzica și versurile cântecelor. Nicu Alifantis și Sever Voinescu au dezbătut unde începe poezia și unde se termină muzica și nu în ultimul rând, au purtat o conversație depre impactul pe care muzica și versurile care o însoțesc îl au și despre cum amplifică atât poezia cât și linia melodică. 

„Sunt două modalități în procesul de creație. Fie vine totul de la sine pentru că te duce poezia, fie faci linia melodică și apoi începi să îi scrii versurile. În zona muzicii folk americană, cam toți își scriu și versurile, de la Dylan, Leonard Cohen și mulți, mulți alții, toată pleiada de cantautori americani. Eu am avut șansa, și eu și Răzvan, în 1995, de a merge la un workshop la Sinaia, unde am lucrat zece artiști români cu zece artiști din Nashville, era crema artiștilor, a făcătorilor de muzică și am asistat la un eveniment, aveam workshop-uri zilnic, în care se construiau cântece, făceam cântece împreună, sau fiecare făcea câte un cântec și celălalt îl orchestra, era un du-te-vino al implicării fiecăruia dintre noi în toată povestea asta. Se pleca de la o idee simplă, care plăcea, care simțeai că trezește interes și după-aceea începea să fie dezvoltată. Cântecul se construia pe măsură ce se construia poezia. 

Două cântece pe care le-ați ascultat astă seară, Aproape liniște, la care am făcut întâi muzica, pentru că îmi plăcea foarte foare tare ce se încropise acolo și apoi am făcut versurile. Iar celălalt cântec pe care l-ați ascutat, Iubire, la fel am făcut, când am făcut albumul Mozaic, și m-am gândit hai să nu mă repet să apelez la Alexe, la Andrieș, și m-am gândit care ar fi un poet de la noi care știe să se joace atât cu muzica cât și cu textul și m-am gândit la Dinu Olărașu, care a și scris multă muzică la viața lui și atunci colaborarea noastră a fost teribil de simplă și s-a născut acel cântec care mie îmi place foarte tare. Iar colaborarea cu Nichita Stănescu a fost foarte ușoară , a venit de la sine”, a spus Nicu Alifantis, intervievat de Sever Voinescu. 

Galerie foto (8)


Scrie un comentariu

trimite