Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Hackerul Guccifer, la Tribunal. Vrea să obțină reducerea perioadei de detenție

Hackerul arădean Marcel Lazăr Lehel, care acționa sub numele Guccifer, s-a prezentat, marți, în fața Tribunalului Arad cu cereri care-l pot ajuta să-și reducă perioada de detenție.

Hackerul Guccifer, la Tribunal. Vrea să obțină reducerea perioadei de detenție
Comentează 0

Guccifer a fost adus din Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad, unde este încarcerat, în fața instanței pentru a depune o copie a hotărârii de condamnare în SUA. El a solicitat să-i fie contopită pedeapsa de patru ani şi patru luni decisă în 2016 de o instanță din Virginia cu cea de șapte ani primită în 2014 în România.

De asemenea, hackerul arădean a cerut instanței să-i reducă din pedeapsa finală ce va rezulta numărul de zile petrecute în detenție în SUA, el fiind extrădat de autoritățile române în perioada martie – octombrie 2016.

Procurorul DIICOT prezent la instanță a declarat, ulterior, jurnaliștilor, că pentru a obține contopirea pedepselor și deducerea perioadei de încarcerare din SUA este nevoie ca o instanță din România să recunoască condamnarea din SUA, iar Ministerul Justiției să comunice instanței arădene exact perioada de extrădare în SUA.

Instanța a amânat pronunțarea pentru 23 martie.

Condamnările lui Guccifer

Guccifer a devenit cunoscut după ce şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă. De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

Hackerul arădean a fost condamnat în România, în 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost menţinută în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti. 

În martie 2016, Guccifer a fost extrădat în SUA, iar în luna mai el a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice. Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezminţit însă  faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei Clinton.

Procurorii americani au susținut că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal. 

Hackerul român a fost adus în România în luna octombrie 2016.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite