Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga (PNL): „Un an dezastruos pentru protecţia mediului în România guvernată de PSD-ALDE „

 Glad Varga (PNL): „Un an dezastruos  pentru protecţia mediului în România guvernată de PSD-ALDE „
Comentează 0

”De ce trebuie să protejăm mediul? De ce este nevoie de un minister pentru protecția mediului?” - aşa începe capitolul „Politici de mediu. Apele şi Pădurile” din Programul de guvernare 2017 – 2020 al PSD. După un an de zile în care am urmărit activitatea Ministerului Mediului şi a Ministerului Apelor şi Pădurilor, pot spune că miniştrii PSD-ALDE au avut „grijă” să păstreze caracterul retoric al acestor întrebări. Cei patru miniştri cu responsabilităţi în domeniul mediului – Daniel Constantin, Graţiela Gavrilescu, Adriana Petcu şi Doina Pană nu numai că nu au reuşit să soluţioneze vreuna dintre problemele de mediu cu care se confruntă România la momentul actual, ci, mai mult, prin deciziile luate, au contribuit la amânarea şi agravarea acestora.

Eliminarea taxei de mediu pentru autovehicule a făcut ca în România să intre peste 400.000 de maşini second-hand, ale căror emisii au determinat creşterea poluării aerului în marile oraşe, pentru care ţara noastră şi aşa risca să fie sancţionată de către Comisia Europeană.

Întârzierea îndeplinirii obiectivelor de valorificare a deşeurilor, pe care România şi le-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene, nerespectarea condiţionalităţilor ex-ante, amânarea taxei la groapă, depăşirea termenului pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme reflectă lipsa unei politici coerente în acest domeniu, pentru care penalităţile pot ajunge la 124.000 de euro pe zi.

Alimentarea cu apă şi racordarea la sisteme de canalizare rămân vulnerabilităţile principale ale zonei rurale din România. Doar 28% din populaţia care locuieşte la sate are acces la sistemul public de alimentare cu apă. Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a cetăţenilor este departe de a a fi vizată de Guvernul PSD-ALDE.

O altă problemă cu impact major este Fondul de Mediu. În 2017, fondurile încasat au fost folosite doar pentru programul Rabla, celelate programe fiind blocate din cauza nealocării fondurilor necesare. Regândirea Fondului de Mediu trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice partid, care ajunge la guvernare. Nu se poate să aloci fondurile într-o singură direcţie şi, culmea, să respingi şi măsuri legislative, care ar putea aduce sustenabilitate deciziei tale şi mă refer aici la crearea infrastructurii pentru alimentarea vehiculelor electrice, proiect de lege pe care l-am iniţiat.

Reamintesc angajamentele PSD de realizare de împăduriri, un alt obiectiv neîndeplinit. S-a dovedit că tăierile ilegale continuă şi, mai mult, ele au loc în arii naturale protejate. Pe de altă parte, perdelele forestiere cu fost amânate şi, cu siguranţă, la prima zăpadă serioasă din această iarnă, cetăţenii se vor confrunta cu aceleaşi probleme ca în anii trecuţi. Preţul lemnului de foc a crescut, pe măsură ce cantităţile disponibile au fost tot mai mici.

Am menţionat aici o serie de probleme de mediu, punctuale, pe care România trebuie urgent să le rezolve. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc la angajamentele provenite din acorduri internaţionale – ca Acordul de la Paris, care ar necesita aplicarea unei strategii naţionale privind schimbările climatice, integrată în celelalte politici sectoriale. Ca şi în alte domenii, PSD-ALDE a adus România pe marginea prăpastiei şi în ceea ce priveşte protecţia mediului, cu consecinţe directe şi grave asupra sănătăţii şi calităţii vieţii populaţiei.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite