Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Firmele de construcții din Arad controlate de ITM au fost sancționate cu peste 300.000 de lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad a aplicat amenzi de peste 300.000 de lei firmelor de construcții pe care le-a controlat recent.

Firmele de construcții din Arad controlate de ITM au fost sancționate cu peste 300.000 de lei
Comentează 0

„În săptămâna 01.04. – 06.04.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat o acțiune de control la angajatorii care desfășoară activități în domeniul construcții clădiri, lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcții.

Acțiunea, de tip Campanie națională, a urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă precum și a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Domeniul construcțiilor constituie unul din sectoarele cu pondere importantă în economia națională. În baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvență care indică numărul de accidentați care revin la 1000 de lucrători, s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentați în muncă.

Principalele cauze sunt generate în special de nivelul scăzut al pregătirii personalului, modificarea mediului de lucru, existența zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor: căderi de obiecte, improvizații electrice, surpări de maluri, lipsa protecției colective care sporesc riscul de cădere de la înălțime, cu consecințe deosebit de grave pentru lucrători.

Ținând seama de toate aceste aspecte, inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă au verificat dacă sunt respectate dispozițiile legale în materie, dispunând măsuri pentru eliminarea neconformităților, acolo unde au fost constatate, cazurile de încălcare gravă a legii fiind sancționate contravențional, fiind aplicate amenzi de peste 30.000 de lei.

În domeniul relațiilor de muncă, s-a urmărit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și luarea măsurilor care să asigure respectarea de către angajatori și angajați a prevederilor legale.

Totodată s-a verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la angajarea personalului, transmiterea în termen legal a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, durata timpului de muncă și munca suplimentară, respectarea repausurilor periodice, munca de noapte și nu în ultimul rând stabilirea și acordarea drepturilor salariale.

Accent a fost pus și pe informarea angajatorilor dar și a lucrătorilor, cu privire la consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care prestează muncă ,,la negru” este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului.

În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, eludarea legii atrage după sine sancțiuni, doar în această campanie în domeniul relațiilor de muncă, au fost aplicate amenzi ce au depășit 280.000 de lei”, susțin reprezentanții ITM Arad.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite