Excelența Sa, Reuven AZAR, Ambasadorul statului Israel în România, în vizită la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad
Vineri, 6 octombrie 2023, E.S. Reuven AZAR, Ambasadorul statului Israel în România, a fost, pentru câteva ore, în Arad. Numit în funcția de Ambasador de aproximativ un an, Reuven Azar și-a propus să cunoască țara noastră în mod direct, întâlnindu-se cu oficialități locale, membrii comunităților de evrei din zonele vizitate, precum și cu reprezentanți ai mediului universitar.
Vizita la Arad a fost inițiată de invitația Comunității evreilor din Arad, prin președintele Raoul Vizental și a Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” prin directorul centrului, prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec.
Prima oprire a E.S. a fost la Primăria Municipiului Arad, unde a avut o întrevedere cu primarul Aradului, Călin Bibarț, principalele teme de discuție fiind legate de posibilitățile de colaborare între orașul nostru și comunitățile din Israel, în special cooperarea economică, dar și cea culturală.
Următorul punct al vizitei a fost universitatea noastră, unde, de 20 de ani funcționează Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal”. Primirea oficială și întâlnirea cu staff-ul universității a avut loc într-o locație modernă și recent inaugurată: Centrul de Studii Strategice „Edward Nicolae Luttwak”. Centrul este rodul colaborării foarte strânse pe care universitatea noastră o are cu renumitul politolog american, născut la Arad în urmă cu 80 de ani. Ca o recunoaștere a meritelor excepționale în domeniul studiilor strategice și de securitate, U.V.V.G. i-a acordat profesorului american de origine evreiască, născut în România, titlul de Doctor Honoris Causa, și a înființat acest centru, avându-l ca președinte onorific pe Edward Luttwak.
Conducerea Universității, prin prorectorul conf. univ. dr. Cristian Bențe, i-a înmânat Excelenței Sale Reuven Azar, Placheta de Aur a Universității și un cuvânt de apreciere din partea rectorului Universității, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci. În același context, E.S. i s-a prezentat universitatea, pornind de la istoricul acesteia și până în prezent, cu specializările de licență, masterat și doctorat, precum și implicarea pe care universitatea o are în viața comunității arădene. De asemenea, s-a abordat și problema internaționalizării învățământului superior, fiind subliniat și faptul că – în special la specializările medicale – avem studenți din Israel.
Vizita a continuat la Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal”, sediul acestuia fiind în interiorul clădirii care adăpostește atât comunitatea evreilor cât și Sinagoga Neologă din Arad. Excelența Sa a fost întâmpinat de Directorul centrului, prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec, precum și de istorici ai universității, care au preocupări în zona studiilor iudaice. Întâlnirea a fost una amicală, atmosfera deschisă, și s-a purtat un dialog sincer, fără bariere de comunicare, Ambasadorul stăpânind destul de bine limba română, deși este în România de puțin timp. Directorul a făcut o prezentare a centrului, înființat la inițiativa rectorului fondator al Universității, profesorul Aurel Ardelean, și a fostului președinte al Comunității evreilor, ing. Ionel Schlesinger. În 2003, Centrul de Studii Iudaice a fost inaugurat în prezența Ambasadorului Israelului în România, Rodica Radian Gordon – născută în România, iar de atunci și până astăzi, centrul a primit vizitele tuturor ambasadorilor statului Israel în România. Ambasadorul Reuven Azar a fost interesat, dar și impresionat de activitatea desfășurată la centru și de buna colaborare cu comunitatea evreilor din Arad. Cu acest prilej, i s-au înmânat mai multe volume. Astfel, prof. univ. dr. Alexandru Dumnici a oferit volumul ”History of the Arad Jewish Medicine”, volum apărut sub egida centrului la „Vasile Goldiș” University Press, având cu acesta o discuție despre rolul medicilor evrei în menținerea sănătății comunității arădene. Directorul centrului, prof. univ. dr. Marius Grec, i-a oferit Excelenței Sale volumul dedicat rabinului reformator al Aradului „Aron Chorin”, „Comunitatea arădeană și atitudinea față de holocaust”, „Vasile Goldiș - 160 de ani de la naștere / volum omagial” (coord. Marius-Ioan Grec) sau cel mai recent număr al revistei Studia Iudaica Aradensis (vv/2022 – redactor șef Marius-Ioan Grec).
Un moment emoționant a fost pentru E.S. Reuven Azar primirea Diplomei de Prieten al centrului de studii iudaice, cea mai înaltă distincție acordată de Consiliul științific al centrului.
Vizita a continuat pe strada Cozia, în vechiul cartier evreiesc și la sinagoga ortodoxă, în fața căreia se află bustul Academicianului Nicolae Cajal, ridicat prin grija rectorului fondator, prof. Aurel Ardelean. Academicianul Cajal a avut un rol important în înființarea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în special a Facultății de medicină. Următorul popas a fost făcut la vechea școală evreiască, edificiu aflat în reabilitare. La Sinagoga Neologă, a avut loc o întâlnire cu membrii comunității și reprezentanți ai celor două universități din Arad. E.S. Reuven Azar a împărtășit câteva dintre preocupările pe care ambasada Israelului le are în vedere pentru a întări relațiile bilaterale între cele două țări.
Domnia Sa a subliniat, la finalul vizitei, că pe agenda Ambasadei Israelului în România, Aradul va fi în continuare ca un punct de interes, iar obiectivele urmărite, pentru dezvoltarea colaborării între cele două țări, mai numeroase.