Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

DE TRECI CODRI DE ARAMĂ..ajungi ..Bodrogu -Vechi...

DE TRECI CODRI DE ARAMĂ..ajungi ..Bodrogu -Vechi...
Comentează 1

" Mamă

n-am mai trecut de mult prin sat

şi-mi spune-un om ce de  pe- acasă a venit

Cum c-a-nflorit la noi mălinul

Şi c-ai albit, 

Mămucă,

ai albit"![N.Labiş]

..........................................

Am străbătut şi noi Pădurea ce leagă Pecica de Bodrogu-Vechi şi , poate nu întâmplător , am ajuns la Schitul Sfânta Cuvioasa Parascheva, o oază de linişte spirituală ,zidit pe locul unui canton silvic  după ce albia Mureşului  a cedat. în 1970, 1975 , distrugând bisericuţa din sat.Este un loc binecuvântat de Pacea Cerească unde se reculeg bodroganii când se reîntorc acasă.

Ca să ajungem la Bodrogu -Vechi , pentru a participa la Întâlnirea Fiilor Satului, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, am luat cu noi busuioc şi ne-am tămâiat sufletele însetate de Dumnezul nostru !

...............................................................
Trei momente distincte au marcat această Sărbătoare la care a fost prezent întreg satul, plus goşti din Serbia, Caraş, Timiş, Arad , aproximativ trei sute de persoane şi-au dat bineţe şi au luat o "Gură de Rai", trecând de la Mănăstirea Bodrogul Nou cu compul sau traversând Pădurea  ...de argint , un loc unde  şi dacă nu îţi este sete , te adapi din aerul ozonat şi asculţi clopotul...

............................................

-Care Clopot? Cel al Schitului ...vestind sărbătorile de peste ani sau Clopoţelul fostei Şcoli care nu a mai sunat din ..1970 până în momentul dezvelirii unei Plăci memoriale  în cinstea unor Apostoli -Iluminători de Neam din părţile locului-Petre Ugliş, Gheorghe Imbroane, Emil Damian, Maria Milancovici , ca un Apostolat pentru cei ce vor mai veni ! " Dascălul este flacăra care arde" scrie pe frontispiciu alături de un imens Coş de Flori!

Acest moment a fost precedat de un Parastas închinat Eroilor soldaţi, localnicilor, preoţilor  ş.a căzuţi jertfă Primului Război Mondial care a fost ridicat lângă monumentul dedicat acestora.

..................................

Popas.Pelerinaj.Jertfă.Jertfelnicie.În satul cu pruni, nuci şi frunze şi flori am găsit o Troiţă ridicată şi donată de familia lui Pantea Doru.Am găsit şi Fotografia Bisericii! I-am rostit Rugăciunea de Neam şi ne-am închinat Locului Sfânt.Căt a mai rămas! 

Am trecut şi pe o uliţă unde casele erau însufleţite! "Poftiţi la căsuţa părintească! Bine aţi venit!" şi poarta ..larg deschisă ne-a primit ... 

......................................................

Sărbătoarea Fiilor Satului a fost un bun prilej pentru cei plecaţi să se reîntoarcă!L-am însoţit şi noi pe domnul Gheorghe Rancu-Bodrog să îi fie uşoară --şederea Acasă! Căci dânsul şi-a zidit Muzeu la Şopotu Vechi! Vreme de cincizeci de ani dăscălit  t şi a muncit! Azi  , Muzeul Almăjul este Loc de Popas pe Cheile Nerei!Vechi .  în .două nume ! Bodrogu -Vechi -Sat natal-Şopotu Vechi -Sat de adopţie.

Au vorbit despre Întâmplarea creştin -frăţească, primarul Petru Antal, oaspeţi din Timişoara-Ion Traia şi Sorina Groza dar şi de la Uzdin -Serbia , Vasile Barbu sau Vârşeţ-Teodor Groza Delacodru.

.............................................

Se cuvine so amintim truda organizatorilor din două motive .unul, de a chema fiii acasă sub ecusonul "Mi-s bodrogan" purtat cu fală lângă costum popular şi tricolor,,,.doi-Monografia care s-a lansat poartă nume ale unor inimoşi ce sunt înscrise pe coperte de carte-Marioara Damian, Delia Chevereşan, Gheorghe Rancu, Gheorghe Damian , Florica Florea, Florin Sătmărean , Marcela Florea şi Blajena Karkus.

Titlul este unul care îmbie la o lectură sensibilă-HODOŞ -BODROG

BODROGU-VECHI cu un subtitlu liric -satul care îşi strigă fiii.

Cartea a apărut la Editura Hoffman , conţine aproape patru sute de pagini şi cuprinde şase capitole, Anexe, Postfaţă, Mulţumiri, În loc de încheiere , Scrisoare pentru tine , Date despre autorii monografiei.

....................................................

Legendă.Istorie.Adevăr.Argint în cer.Şi pe ape.

.........................................

De oriunde ai fi, răspunde, trimite un semn şi ascultă chemarea dulce a satulu , satul care acum îşi strigă fiii.

...........................Iată podoaba lirică , Cântarea Înstrăinării..la care vom adăuga şi poemul liric rostit ca o dedicaţie de poetul pecican Ioan Vasile Marcu, iar Agapa Frăţească însufleţită de muzica acestor vremuri când Trecutul a căpătat hainele noi de Botez în Prezent , ne-a reamintit şi de Dascălii noştri, o Familie prezentă la Eveniment-profesor Otilia şi Gheorghe Hagău , care , la Macea a predat orele de Limba română iar în Monografie , la pagina 121 doamna Otilia Bota Hagău şi-a consemnat , ca o Fiică a Satului Bodrog, Confesiunile alături de mama Domniei Sale, Natalia Bota.

...............................................................

" Caut drumul pădurii cu căruţele lui

Caut Şcoala, biserica .Găsesc ecoul lui.Nu-i.

Caut clopotul satului cu sufletul lui 

Turnul de lemn, astăzi nu-i."[Jiva Fiţu,  Povara întoarcerilor,  Bodrogul Vechi, iulie 2015, Felnac , august , 2015]

 

Florica RANTA CÂNDEA 

 

 

Galerie foto (112)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite