Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Hășmaș - cel mai reușit proiect turistic (FOTO)

Așezată la poalele munților Codru-Moma, comuna Hășmaș este una dintre cele mai frumoase comune din județul Arad, nu numai din punct de vedere administrativ, ci și din punct de vedere a frumuseților naturale.

Comuna Hășmaș - cel mai reușit proiect turistic (FOTO)
Comentează 0

Nu se poate spune că un loc este mai frumos ca altul sau care dintre cele patru văi care străbat satele comunei este mai frumoasă, pentru că fiecare are un farmec aparte, începând cu Valea Botfeiului cu frumoasele cabane silvice și continuând cu Valea Urvișului, Valea Clitului, unde mai există încă un codru secular de fag, sus la capătul drumului forestier pe Băceag și terminând cu Valea Hășmașului cu cabana silvică „Prisaca” un bastion al codrilor de pe aceste locuri.

Atunci când amintim de „Prisaca”, gândul ne duce înapoi în anii ’70 când a fost ridicată prin truda omului, ca o cetate în mijlocul codrilor nesfârșiți. Când Primăria Hășmaș a depus un proiect prin  programul național derulat prin PNDR măsara 3.1.3., pentru  încurajarea activităților turistice în mediul rural, domnul Cornel Popa, primarul comunei Hășmaș a gândit altfel lucrurile, fiind un fiu al acestor frumoase locuri.

 El a discutat cu un consultant de specialitate și în loc de a construi un Centru de Informare Turistică, s-a  gândit că prin acest proiect trebuie să cuprindă întreaga comună, astfel frumusețile acestor locuri să fie cunoscute turiștilor.

Primul gând al primarului a fost legat de un traseu turistic care să atingă toate punctele de interes și un refugiu turistic de care să beneficieze turistul rămas peste noapte, lucru care s-a dovedit extrem de util.  Acest  traseu cuprinde mori de apă, o stupină, codru secular de pe Băceag (Clit), Grota Haiducilor, monumente ale naturii, schitul și păstrăvăria de la HUTA din comuna Feniș (Bihor), Troița din Vf.Pleșu și refugiul turistic din Valea Urvișului.

Traseul turistic are 40 de km, cu plecare din satul Comănești prin satul Botfei și urcă pe Valea Botfeiului  pe lângă pescăria lui „Băcica” apoi pe lângă cabanele Silvice până sus la „Bălăteasa” unde este ridicată o troiță, urmând creasta spre Vf.Pleșu, cu oprire la codrul secular de fag de pe „Băceagul Clitului”, apoi schitul și Păstrăvăria de la Feniș din Bihor, pentru că acest proiect are o zonă omogenă, respectiv Comuna Beliu și Comuna Feniș din Bihor.

Apoi traseul turistic coboară din Valea Clitului spre un refugiu turistic în Valea Urvișului de Beliu. Aici turiștii beneficiază de toate condițiile necesare pentru a petrece o noapte în mijlocul naturii, adăpostul fiind dotat cu tot ce este necesar, dispunând de șase paturi, iar la nevoie se mai pot adăuga încă patru.

Refugiul mai dispune de o sală de mese, o bucătărie, două cabine de duș și două grupuri sanitare. Iluminatul este asigurat de panouri solare, iar pentru încălzirea apei în boiler există un grup pentru producerea curentului electric. Dar dincolo de toate aceste facilități, Primăria Hășmaș mai dispune de 25 biciclete pentru damă și bărbați, astfel că pe baza cărții de identitate se pot închiria biciclete pentru a parcurge parte din traseul turistic pe bicicletă, sau se poate vizita frumoasa vale a Hășmașului spre cabana Prisaca sau Valea Urviș, Clit sau Botfei.

Tot la Primăria Hășmaș veți găsi material de promovare, albume foto care cuprind imagini din traseul turistic și o persoană competentă care vă oferă toate detaliile. Dincolo de aceste facilități, ospitalitea oamenilor din aceste locuri este proverbială, iar produsele tradiționale sunt foarte delicioase, ca să nu mai vorbim de pălinca de prune, măr sau pară, de sarmale și alte bunătăți produse acasă de țărani.

În aceste locuri tradiția și frumosul sunt la ele acasă, iar odată ce veți cunoaște aceste meleaguri deosebite și oamenii locului, cu siguranță le veți îndrăgi și veți lega prietenii durabile.

Rămâne doar să le căutați și să petreceți câteva zile în mijlocul naturii, iar bucuria sufletească va fi pe măsură. 

Galerie foto (82)

Articole asemanatoare