Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bei mult şi trebuie să-ţi faci griji pentru sănătatea ta sau bei puţin? O aplicaţie online îţi spune în ce categorie te afli

Ne place sau nu să recunoaştem, alcoolul face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Fie că vorbim de bere, vin, ţuică sau alte băuturi mai „de fiţe”, românii şi mai ales bărbaţii nu se dau în lături atunci când vine vorba să bea un pahar, două, trei sau mai multe cu prietenii sau singuri, pentru a-şi face poftă de mâncare, pentru a uita de necazuri sau pentru a sărbători ceva. Este alcoolul sănătos? Din bătrâni se spune că da, dacă este băut cu măsură. Pe de altă parte, medicii spun că nu, dar culmea, mulţi dintre ei îl folosesc. Să nu uităm însă că o vorbt din bătrâni spune „Să nu faci ce face popa, să faci ce zice popa!”

Bei mult şi trebuie să-ţi faci griji pentru sănătatea ta sau bei puţin? O aplicaţie online îţi spune în ce categorie te afli
Comentează 0

Direcţia de Sănătate Publică Arad anunţă că în perioada 19-25 iunie 2023 este marcată Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool. Astfel arădenii sunt invitaţi să folosească o aplicaţie online unde vor completa un chestionar AUDIT, pentru a afla cum stau la acest capitol, dacă beau prea mult şi trebuie să-şi facă griji sau beau puţin şi nu au motive de îngrijorare. Chestionarul poate fi completat şi fizic, la cea mai apropiată locaţie de testare, ceea ce pentru municipiul Arad înseamnă sediul Direcţiei de Sănătate Publică, situat pe strada Andrei Şaguna la numerele 1-3.

Vorbim despre un chestionar care evaluează comportamentul personal de consum de alcool, utilizat în peste 190 de ţări, dezvoltat şi recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Femeile sunt „discriminate”: au voie să bea mai puţin

Mai trebuie spus că o unitate de alcool echivalează cu: 10g alcool pur, ceea ce însemnă 40 ml de tărie, 330 ml de bere, 125 ml de vin. Potrivit OMS un consum cu risc scăzut pentru sănătate înseamnă pentru bărbaţi maxim două băuturi pe zi, iar pentru femei, maxim o  băutură pe zi. În aceeaşi ordine de idei, specialiştii OMS susţin că dacă un bărbat consumă peste 14 băuturi pe săptămână sau peste patru la o ocazie este prea mult, în timp ce femeile depăşesc măsura dacă beau mai mult de şapte băuturi pe săptămână sau mai mult de trei la o ocazie.

Intră AICI pentru a folosi aplicaţia şi a face testul online. Rezultatul poate fi foarte interesant!

Sursa foto: bbc.com

 

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite