Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vasile Ciobăncan, despre Alexandru Rafila tatăl: „Bătea arestații, îi bătea pe țărăniști de-i usca”

Motto: „Un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”

(Nicolae Iorga)

 

Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunța recent că în situația în care PSD va urma să formeze viitorul guvern, Alexandru Rafila va urma să ocupe funcția de ministru al Sănătății. După cum vă amintiți probabil, presa centrală a dezvăluit, în momentul în care Rafila a fost desemnat să deschidă lista PSD de la București pentru Camera Deputaților, că este fiul unui fost securist, maiorul Alexandru Rafila, care a lucrat la Arad, imediat după intrarea Armatei Roșii în țară, devenind la un moment dat șeful Securității de aici.

Vasile Ciobăncan, despre Alexandru Rafila tatăl: „Bătea arestații, îi bătea pe țărăniști de-i usca”
Comentează 3

Vasile Ciobăncan, vechi membru al Partidului Național Țărănesc, fost președinte al PNȚCD Arad pe vremea Convenției Democrate, în momentul de față președinte al filialei arădene a Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, povesteșe că ofițerul de securitate Alexandru Rafila era foarte violent. „Bătea arestații, pe cei care au făcut politică. Îi bătea pe țărăniști de-i usca. Pe vremea aceea PNȚ-ul reprezenta o forță. Oamenii din zonă se ridicau împotriva comuniștilor. Au fost mari manifestații politice la Arad. Securitatea îi luau pe cei considerați capii mișcării, îi ducea și îi băteau, iar Rafila se comporta ca un... securist. Era tânăr și probabil că dorința de a avansa în grad îl făcea să se comporte așa. Personal nu l-am cunoscut. Tot ceea ce știu despre el este din poveștile celor care au avut de-a face cu el”, ne-a declarat Vasile Ciobăncan.

„Eu am avut «plăcerea» să fiu bătut de el…”

Potrivit istoricului Mădălin Hodor, Alexandru Rafila senior a intrat în structurile de la vârful Partidului Comunist în 1945, ajungând, curând, în funcția de comisar șef al Chesturii Poliției Arad, scrie Newsweek România. Publicația prezenta, de altfel, mărturia unui deținut politic care arăta modul în care a fost bătut de chestorul Alexandru Rafila, ceea ce contrazice afirmațiile fiului său, care nega implicarea fostului securist în acțiuni violente.

„Ne-a luat și ne-a dus la Securitate. Ne-a pus în pivniță și ne-a ținut acolo destul de mult… vreo săptă­mână și ceva, cât au făcut anchete cu noi… Chestor era Rafila, un om foarte dur… ne băteau în timpul anchetelor. Eu am avut «plăcerea» să fiu bătut de el…“, a declarat deținutul politic Sever Ursu pentru Newsweek.

„Aere de satrap”

Un alt deținut care a „uneltit împotriva orânduirii sociale”, Gheorghiță Viorel, născut la Gurahonț, povestește și el despre întâlnirea „de neuitat” avută cu Rafila tatăl: „Camera, spaţioasă; biroul, masiv; biblioteca, de formă; pe jos, covoare persane; aparent, ambianţă elevată, luminoasă, îmbietoare la dialog. Nimic din rigiditatea cazonă, nimic dezagreabil, nimic ameninţător. Locatarul, până la proba contrară, curând oferită, un domn. Un tovarăş inteligent, cinic, crud, dar domn. Incompatibilitatea, absurdul au aici concreteţe. Răspunde la numele Rafila. Maiorul Rafila, comandant, relativ tânăr, roşcat, masiv, afişând o excesivă eleganţă vestimentară; originar din Dezna, adică din judeţ. Tatăl, român; mama, rusoaică. S-au cunoscut în prizonieratul primului război mondial. (istoricul Mădălin Hodor susține că Rafila senior s-a născut în URSS n.red.)

Pregătirea, medie; profesiunea, maistru tinichigiu, la depoul CER., aşa se spunea. Mă priveşte cu aere de satrap, sigur de sine. «Ce mai aştepţi, desfă-i cătuşele!» Comisarul, parcă mai timorat ca mine, execută prompt. «Ei, cum e? Credeai că o să scapi? Noi procedăm ştiinţific şi, ca atare, nu greşim. Ştiinţific. Şi acum, că l-am văzut, duceţi-l la arest!...

Celula, nu cu mult mai lungă de doi metri, lată de unu şi jumătate, scundă, boltită, fără fereastră, amenajate în pivniţa unei case naţionalizate, avea un singur prici?... Ce voi face? De cel puţin două zile nu am pus în gură nimic.  Tensiunea nervoasă îmi alunga foamea, aşa că raţia, 400 g de pâine şi apă, nu mi se părea un chin.  Ancheta a început chiar de a doua zi…”

Intrați AICI pentru detalii.

 

 

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite