Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca a semnat cel mai mare proiect din nordul judeţului Arad, modernizarea a 70 km de drumuri judeţene!

Iustin Cionca a semnat cel mai mare proiect din nordul judeţului Arad, modernizarea a 70 km de drumuri judeţene!
Comentează 0

Pentru județul Arad, pentru comunitățile din nordul județului, pentru aprox. 20.000 de arădeni, ziua de astăzi, 30 aprilie, este o zi pe care au așteptat-o de foarte mulți ani. Consiliul Județean Arad a semnat astăzi, cu Agenția de Dezvoltare Regională, contractul de finanțare pentru modernizarea drumurilor principale din nordul județului! Este primul proiect strategic semnat de ADR cu o administrație locală, după descentralizarea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional!

În proiectul <Reconstruim în Nordul Aradului>, Consiliul Județean Arad modernizează drumurile Șicula-Gurba-Cermei, Cermei-limită județ Bihor, Mișca-Apateu-Berechiu, Cermei-Beliu, Șepreuș – Cermei. Proiectul cuprinde și drumul județean Seleuș-Șicula, care este deja în lucru.

Acesta este cel mai mare proiect de infrastructură realizat vreodată în acea zonă, iar proiectul reprezintă proiectul strategic al județului Arad pentru actualul ciclul de finanțare europeană, pe Programul Operațional Vest.

Având în vedere că au fost parcurse deja toate fazele tehnice, după organizarea licitaţiei pentru construirea drumurilor, lucrările pot începe imediat. Asta înseamnă că, teoretic, în toamnă ar putea începe modernizarea întregului tronson, dacă nu vom avea parte de contestații, care să întârzie lucrarea.

„Valoarea totală a proiectului pe care îl semnăm astăzi este de aproape 70 de milioane de euro, din care 49 de milioane de euro fonduri europene, și este cel mai mare proiect de infrastructură realizat vreodată în nordul județului Arad! Este un proiect care va schimba viața câtorva zeci de mii de arădeni. Vom crea și acolo o rețea de șosele foarte bune, pe care pot accesa mai repede zonele industriale din jur, își pot reduce timpul de navetă și pot circula mai sigur. Asta înseamnă timp mai scurt petrecut pe drum, timp mai mult petrecut cu familia. Pe de altă parte, realizăm și o legătură de foarte bună calitate cu județul Bihor, care va ajuta dezvoltarea turismului în zona respectivă. Vă reamintesc că noi nu am așteptat semnarea contractului pentru drumurile cuprinse în proiectul <Reconstruim în Nordul Aradului>. Am început deja să lucrăm la primul tronson, între Seleuș și Șicula (până după pod), lucrare care se realizează din fondurile Consiliului Județean”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. 

Proiectul <Reconstruim în Nordul Aradului>, în date:

Șicula-Gurba-Cermei - 14,4 km;

Cermei-limită județ Bihor - 15,9 km;

Mișca-Apateu-Berechiu - 20 km;

Cermei-Beliu - 10 km;

Șepreuș – Cermei - 6,9 km.

Rezultate așteptate:

19.045 persoane beneficiare ale  investiției;

68.707.845 utilizatori anuali;

67,3 km drumuri modernizate;

28.855 mp accese la proprietăți;

423 de poduri și podețe;

11 măsuri de siguranță rutieră;

17 localități rurale conectate la rețeaua TEN-T;

1 stație de încărcare pentru vehicule electrice;

12 stații de transport public;

3.793 m piste ciclabile;

492 locuri de parcare;

610 m aliniamente de arbori.

Conectarea directă a drumului județean 794 la DN 79, parte a rețelei TEN-T extinse;

Conectarea indirectă a drumurilor județene 709 și 793 la rețeaua TEN-T extinsă prin DJ794;

Conectarea indirectă cu autostrada A1, prin Municipiul Arad;

Conectare indirectă cu rețeaua feroviară extinsă - magistrala secundară 310 Arad - Chișineu Criș - Oradea;

Conectare indirectă cu rețeaua feroviară TEN-T centrală, reprezentată de Coridoarele feroviare de legătură strategică (magistrala 900 și magistrala 200).

„Cu acest drum, odată realizat, Consiliul Județean Arad va depăși 900 km de drumuri județene modernizate în județ, din totalul rețelei de 1180 km care exista cu opt ani în urmă. În acești 900 km includem și peste 200 km covoare asfaltice, cu care am intervenit pe drumuri care nu necesitau modernizare din fundație. Și, între timp, am și extins rețeaua de drumuri județene, cu 115 km de de drumuri construite de la zero. Este, fără îndoială, un mare succes al Consiliului Județean Arad. Profit de ocazie să vă mulțumesc tuturor, ADR, consilierilor județeni, celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, primarilor din localitățile județului cu care am colaborat pe aceste proiecte, echipei de specialiști din Consiliul Județean, fiindcă trebuie să fie foarte clar: am făcut o muncă de echipă și am obținut un rezultate foarte bun”, a mai precizat Iustin Cionca.

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite