Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Decizie BOMBĂ! Trei acuzații noi pentru Liviu Dragnea: în dosarul Tel Drum

Anunț de ultimă oră de la Direcția Națională Anticorupție! Trei acuzații noi pentru Liviu Dragnea au fost anunțate vineri seară. Fostul președinte al PSD a fost inculpat vineri în dosarul Tel Drum, calitate care i s-a adus la cunoștință în dimineața zilei, când a fost adus cu duba de la penitenciarul Rahova, unde execută condamnarea de trei ani și jumătate primită în dosarul „angajărilor fictive” de la DGASPC Teleorman. Care sunt acuzațiile aduse lui Dragnea în dosarul Tel Drum? 

Decizie BOMBĂ! Trei acuzații noi pentru Liviu Dragnea: în dosarul Tel Drum
Comentează 0

Liviu Dragnea este acuzat de constituire de grup infracțional organizat și de încă două infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la folosirea cu rea-credință a documentelor sau declarațiilor false în dosarul Tel Drum, plus crearea unui prejudiciu de peste 30 de milioane de lei statului, în favoarea societății  de construcții (Tel Drum).

Toți suspecții din dosarul Tel Drum au devenit inculpați.

Procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală și pentru societatea Tel Drum, pe care o acuză tot de constituire de grup infracțional organizat, dar și de evaziune fiscală în formă continuată, cu 10 acte materiale, și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului DNA, „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman:

- constituire a unui grup infracțional organizat,
- două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul,
- instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii.

În cauză s-a dispus punerea mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane care la data faptelor erau funcționari în cadrul Consiliului județean Teleorman și față de administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale, pentru infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu și evaziune fiscală.

De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracțiuni:

- constituire a unui grup infracțional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
- două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.

Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. In plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câștige și contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației.

De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.

Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:

- 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,
- 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506”, se spune în comunicatul DNA.

„Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA”, mai spun procurorii anticorupție.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.

Liviu Dragnea se află în închisoare de peste un an după condamnarea într-un alt dosar - cel al „angajărilor fictive” de la Direcția Copilului Teleorman. El a fost încarcerat în 27 mai anul trecut la Penitenciarul Rahova unde își execută condamnarea de trei ani și șase luni primită în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. 

Dosarul Tel Drum este al treilea pentru Liviu Dragnea, și cel mai greu, după cel al „angajărilor fictive” de la DGASPC Teleorman și dosarul „fraudelor de la referendumul din 29 iulie 2012”, de suspendare a fostului președinte Traian Băsescu. În dosarul „Referendumul” a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare în dosarul fraudelor de la referendum, în 22 aprilie 2016. Condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la doi ani cu suspendare „este suficienta pentru a-i atrage atentia si pentru a-l determina sa adopte o conduita corespunzatoare in cadrul campaniilor electorale viitoare, se arăta in motivarea deciziei date de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citește continuarea pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite