Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

DANA TODOR demonstrandu-ne la Galeria ALFA că Iadul există

DANA TODOR  demonstrandu-ne la Galeria ALFA  că Iadul există
Comentează 1

Pictorița Dana Todor, absolventă a Facultății de Artă și Design Timișoara, secția Pictură, provoacă iubitorii de artă din Arad la o expoziție de pictură neobișnuită, deschisă la Galeria ALFA până la sfârșitul lunii martie.

Am folosit intenționat verbul ”provoacă”, deoarece pânzele atârnate pe simeze ar fi putut fi foarte bine semnate de către însuși Dante, desigur după ce scriitorul a ieșit din Infern, cu barba înroșită bine de flăcările Iadului. Viziunile horror dezvăluite de aceste tablouri, care parcă sunt niște capcane de (sur)prins în lumea noastră coșmaruri, îmi amintesc deopotrivă de ultimul film al lui Lars von Trier, ”Casa pe care a construit-o Jack” (Jack fiind un ucigaș în serie, ce apucase de-a lungul filmului să ucidă 60 de oameni și, tocmai în momentul în care a fost prins voia să execute o lovitură de maestru, omorând 10 bărbați lipiți cu capetele unul de altul, ”dintr-un singur foc”) și de teoria lui Jorge Luis Borges, care specula că, dacă există cu adevărat Infern, acesta nu poate fi decât sub forma unui coșmar ce nu se mai termină, a unui vis urât ce va ține în veșnicie pentru ghinionistul păcătos.

De altfel, pictorița Dana Todor își teoretizează crezul artistic pornind de la cartea lui Michael Ende, ”Poveste fără sfârșit”, care dă și titlul expoziției: ”Având ca punct de plecare și inspirație ideea cărții lui MIchael Ende, ”Neverending Story”, demersul artistic al expoziției urmărește o redenumire a unei lumi fantastice, realizând o călătorie pendul între real și imaginar.  Călătorind astfel, fiecare dintre noi își poate salva tărâmul imaginației, iar povestea mea, povestea ta, poveștile noastre se vor autogenera la nesfârșit, menținând deschisă calea de legătură dintre cele două lumi (real și imaginar) și, în final, le poate salva pe ambele”. 

Mă rog, soro, am mai călătorit și eu prin lumile fantastice ale lui William Blacke, Pieter Bruegel cel Bătrân ori Hieronymus Bosch, dar acolo mai dădeai din când în când și peste câte un colț de Rai, unde apucai să-ți tragi nițel sufletul, pe când aici coșmarul kafkian chiar nu încetează o clipă ...

O expoziție curajoasă, care depune mărturie despre monștrii ce bântuie în subconștientul sufletului omenesc și poate și în inconștientul nostru colectiv și la care-i poftesc pe toți capii cultelor religioase din Arad, ortodoxe, catolice, greco-catolice și neoprotestante deopotrivă, ca tot se pretind ei a fi purtătorii de cuvânt ai lui Dumnezeu iar eu voi monta niște camere de luat vederi camuflate si tare sunt curios să văd ce mutre vor face ”cinstitele lor fețe”, când vor realiza că Iadul chiar există, desfășurându-se în toată spendoarea lui luciferică la un metru în fața lor!

 

Vasile de Zărand

 

UPDATE:

Intrigată de cronica mea de mai sus, pictorița Dana Todor ”îmi dă peste nas” într-o postare pe Facebook, unde îmi explică dânsa cam cum ar fi trebuit să scriu eu despre expoziție. Io unul cred că îmi este scris în HOROSCOP că trebuie să mă ciondănesc mereu cu pictorii. Mai anul trecut un alt ”Geniu Carpatin”, pictorul Emi Pașcalău (https://www.arq.ro/emil-pascalau-adica-prost-gust-kitsch-si-incultura-agresiva-la-sala-ovidiu-maitec/29146), m-a pârât la Comisia de etică a UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) și a trebuit să mă trambalez până la București, unde, ce e drept, onorata comisie m-a felicitat în loc să mă beștelească. Dar iată postarea pictoriței dezolate de prestația mea:

” O " cronica" cel putin neinspirata...

In care se induce ideea ca viziunea artistica este similara si poate fi asociata " operei "unui criminal in serie" (wtf? ), apar spre finalul pledoariei ( si doar in imaginatia autorului textului) inalte fete bisericesti surprinse (cu camere de supraveghere) de coborarea iadului pe pamant, un fel de talmes balmes condimentat cu nume grele precum Hieronymus Bosch si Pieter Bruegel cel Batran.

Autorul s-ar fi putut rezuma la lucrurile simple pe care le poate intelege: numele evenimentului, data desfasurarii, locatia si eventual artistul.

Imi reaminteste de evenimentele recente de la Primaria sect 1 Bucuresti. Horror!!!

Imi dau seama ca, in acest context, lucrarile sunt chiar soft. Trebuiau sa fie mult mai dure si mai nesimtite!”

Galerie foto (30)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite