Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zaharidele - Alege să consumi inteligent!

Există mai multe tipuri de zaharide care se găsesc în alimente și care fac parte din dieta noastră zilnică. Zaharidele pot fi clasificate în două mari categorii: zaharide simple (glucoza, fructoza sau zahărul – care se găsesc în dulciuri, fructe sau sucuri) și zaharide complexe (amidonul – reprezentat mai ales de făina care se găsește în pâine și produse de patiseire, cereale, orez sau cartofi).

Zaharidele - Alege să consumi inteligent!
Comentează 1

Chiar și zaharidele complexe, pot fi clasificate în funcție de gradul de procesare. Astfel făina albă se obține din cereale rafinate, iar produsele obținute din făină albă intră în categoria produselor rafinate. În schimb făina și cerealele integrale nu sunt procesate și conțin toate componentele cerealei brute. Acestea din urmă sunt cele mai recomandate în alimentația zilnică.

Este indicat să conștientizăm dimensiunea porțiilor alimentare, dar nu e o idee bună restricțiunarea unei grupe de nutrienți din dietă, deoarece astfel nu se va putea atinge echilibrul necesar al unei alimentații corecte.

Câte zaharide ar trebui să consumăm? Aceasta este o întrebare capcană pentru mulți, mai ales că TOATE produsele alimentare procesate conțin zahăr! Ca regulă generală, o porție de alimente care conțin zaharide nu trebuie să fie mai mare decât dimensiunea pumnului persoanei respective.   

Excesul de zaharide are ca efect creșterea în greutate? Noi obținem energia necesară din toți nutrienții consumați zilnic.  Orice exces va fi transformat și depozitat sub formă de grăsimi, indiferent de proveniența lui. Nu zaharidele sunt agentul direct care produce îngrășarea, orice mâncare în exces poate produce o creștere a greutății, dar putem cu ușurință să consumăm mult mai multe zaharide decât avem nevoie pentru activitatea cotidiană. 

De exemplu, o porție de paste nu va produce creșterea în greutate, în schimb consumarea a 5 porții de paste, pregătite cu un sos bogat în grăsimi cu siguranță că va produce efecte.

 

De ce avem nevoie de zaharide?

Toate zaharidele sunt transformate până la urmă în glucoză care este apoi utilizată ca sursă de energie pentru funcționarea corectă a organelor și a musculaturii.    Dacă nu sunt incluse suficiente zaharide în dieta zilnică, atunci organismul se adaptează și convertește acizii grași în energia necesară. Până are loc adaptarea, corpul utilizează aminoacizi din proteine, fapt care duce la scăderea masei musculare.

 

Adelina Roșu, Nutriționist

Se întâmplă foarte rar ca o persoană să nu consume suficiente zaharide, doar în cazuri de malnutriție, a utilizării dietelor foarte sărace în zaharide sau rareori în cazul atleților de performanță, care nu urmează sfaturile unui medic sau nutriționist.    


Scrie un comentariu

trimite