Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Voyeur la Teatrul de Vară

Voyeur la Teatrul de Vară
Comentează 0

            Miercuri, de la orele 20:00, în curtea Centrului Cultural Judeţean (str. George Barițiu, nr. 16) , s-a dat startul la ediţia cu numărul 4 a Teatrului de Vară Ethos. Timp de trei luni (iunie, iulie, august),  pe scena amenajată în aer liber vor avea loc spectacole de teatru dar și concerte de operă, fiind invitați artiști care se bucură de recunoaștere și apreciere la nivel național și internațional.

            Primul spectacol invitat aparţine Teatrului de Artă din Bucureşti şi se numeşte Voyeur (în original, Toyer, subiectul său fiind abordat de scriitorul şi actorul american Gardner McKay şi în romanul său cu acelaşi nume). Distribuţia este compusă din Alexandra Ioniţă şi Tudor Aron Istodor, regia aparţinând lui Claudiu Istodor. Scenografia o semnează Iulian Bălţătescu.

            Dr. Maude Christopher este psihiatru şi locuieste singură, într-o casă izolată. Când îi dă voie lui Peter, baiatul gay şi timid, care i-a reparat maşina puțin mai devreme, să intre ca să dea un telefon, nu îşi închipuie că el ar fi voyeurul care o urmăreşte de câtva timp. Sau că ar fi criminalul în serie, numit de presă Păpuşarul. Sau că ar fi, de fapt, doar un actor care locuieşte la câțiva kilometri de ea şi care şi-a inventat o identitate pentru un proiect teatral la care lucrează. 

            Cine suntem noi cu adevărat când ne dăm măştile jos? Relaţia dintre agresor şi victimă este una raţională sau instinctuală? Cum ajung oamenii puternici să cadă în capcane psihologice pe care, culmea, le conştientizează? Este normal să acordăm încredere anticipată persoanelor noi ce ne intră în viaţă sau e necesară o prudenţă atent gestionată? Cum (re)acţionăm în situaţii-limită?

            Alexandra Ioniţă şi Tudor Aron Istodor ne supun atenţiei astfel de întrebări cu povestea adusă astă seară în faţa publicului spectator. Naturaleţea, firescul cu care fiecare dintre ei îşi interpretează personajul-personajele ne îndeamnă să reconsiderăm periodic modul în care înţelegem să ne conducem viaţa. Povestea lor vorbeşte despre singurătăţi neasumate, greu de conceput; despre alegeri greşite şi riscante, ce pot deschide uşi ce trebuiau să rămână ferecate; despre boli psihice tratate superficial şi tendenţios de o societate ce nu le recunoşte gravitatea. Piesa Voyeur aruncă o lupă asupra fracturilor din sufletele noastre, ferindu-se să ofere răspunsuri sau sentinţe standard. Responsabilitatea  revine fiecăruia dintre noi.

            Prin complexa tematică abordată şi prin îndepărtarea de genul relativ facil, Voyeur devine o propunere teatrală serioasă, ce indică realmente o maturizare a politicilor repertoriale lansate de Teatrul de Vară arădean. De altfel, în această vară, în deschiderea fiecărui moment artistic, pe scenă vor urca şi tinere talente arădene, ce merită un contact cu publicul. Ieri seară, debutul l-a marcat tânăra Iulia Boc, elevă a Şcolii Populare de Artă din Arad și câștigătoare  a Festivalului Concurs Pop Star. Aceasta a interpretat două melodii, aplaudată fiind pentru talentul său cultivat cu pasiune de aproape un deceniu.

            Merită menţionat că pentru rolul din spectacolul Voyeur, în anul 2014, Tudor Aaron Istodor a luat Premiul pentru interpretare masculină la UNDERCLOUD - Festival de Teatru Independent de Orice.

           

 

Cotuna Emanuel

Galerie foto (110)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite