Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

VERIFICĂRI la Compania de Apă: Prea mulți directori și angajați, iar ”mulți taie frunze la câini”

VERIFICĂRI la Compania de Apă: Prea mulți directori și angajați, iar ”mulți taie frunze la câini”
Comentează 9

Consilierii județeni au aprobat, joi, efectuarea unui audit extern la Compania de Apă Arad, cea mai mare din subordinea instituției, unde există șapte directori și aproape o mie de angajați.

Propunerea a fost înaintată consilierilor de către președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, care consideră, printre altele, că schema de personal este supradimensionată iar ”mulți taie frunze la câini”.

Câțiva consilieri județeni au cerut explicații pentru această propunere, cerând să li se spună care sunt suspiciunile, însă nu au primit un răspuns concret, Țolea referindu-se la probleme semnalate de presă în ultimul an, la numărul mare de directori, la salariile acestora, care ar fi prea mari, și la relația ”anormală” a managerilor cu reprezentanții CJ.

După ce propunerea a fost votată cu unanimitate de voturi, președintele interimar al CJ a declarat presei că la Compania de Apă Arad există șapte directori și aproape o mie de angajați, ”în condițiile în care în județe similare Aradului numărul angajaților este la jumătate”.

”Activitatea lasă de dorit. Am avut patru adrese trimise în ultima perioadă, prin care am solicitat diverse documente din partea companiei. Precizez că marea majoritate a acestor documente ar fi trebuit să se afle pe site-ul companiei conform legii, dar nu există. Nici până la această oră nu am primit toate documentele. Mă face să am suspiciuni”, a declarat Țolea.

El a adăugat că auditul are trei componente: resursele umane, respectarea procedurilor privind achizițiile publice și serviciul juridic.

Firma care va efectua auditul va fi stabilită prin proceduri de achiziție de servicii, însă nu există estimări privind costurile.

Reprezentanții CJ vor ca acest audit să scoată în evidență dacă există posturi inutile și dacă angajările au fost corecte, dacă banii pentru investiții au fost cheltuiți legal și dacă juriștii au reprezentat interesele companiei în vederea recuperării diverselor prejudicii constatate de-a lungul anilor.

”Având în vedere că sunt în derulare investiții foarte importante cu fonduri europene și locale, este necesar un audit”, a mai spus Țolea.

Președintele interimar a CJ a mai declarat că directorii din companie nu-i răspund la telefon, iar președinte al Consiliului de Administrație este, încă, Adrian Nedelciu, care a fost trimis în judecată în dosarul de corupție al președintelui suspendat al CJ, Nicolae Ioțcu, acuzat că a primit mită în legătură cu achiziția unor echipamente medicale la Spitalul Județean.

”Eu am emis decizia de suspendare a lui Nedelciu din funcția de director tehnic în Consiliul Județean, dar legea nu-mi permite să-l revoc din calitatea de președinte al Consiliului de Administrație. Îi cer însă public să-și dea demisia, pentru că din punct de vedere moral nu poate reprezenta cea mai importantă companie a județului”,  a declarat Țolea.

Compania de Apă este în atenția publică de câteva luni, după ce a ieșit la iveală că are nu mai puțin de șapte directori. 

Gheorghe Bănățean, aflat în funcție de peste 20 de ani, ar avea o indemniație lunară de 13.000 de lei, la care s-ar adăuga 0,5 la sută din profitul companiei, care a fost de aproximativ un milion de euro în 2012 și 2013.

Există suspiciuni și legate de angajări. Mulți ar fi ajuns în companie prin relații, în condițiile în care posturile sunt blocate.

De asemenea, administrația județeană și a municipiului au criticat, în ultimul an, diverse lucrări executate de companie sau probleme tehnice apărute în furnizarea serviciilor către populație.

Printre critici s-a numărat primarul Gheorghe Falcă, care este nemulțumit că mai multe străzi modernizate în ultimii ani trebuie reparate din nou din cauză că după realizarea unor lucrări ale Companiei de Apă, drumurile nu au fost aduse a starea inițială.

Consiliul Județean Arad este acționarul majoritar al Companiei de Apă, cu aproape 94 la sută din acțiuni.

Directorul general al companiei, Gheorghe Bănățean, nu a putut fi contactat pentru a răspunde nemulțumirilor venite din partea autorităților județene. De altfel, de-a lungul timpului, acesta nu a oferit declarații pe marginea subiectelor de scandal care au vizat instituția pe care o conduce.
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite