Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Silvicultori din România și Republica Moldova au marcat Centenarul Marii Uniri prin plantarea unei păduri memoriale pe malurile Prutului

Silvicultori din România și Republica Moldova au plantat astăzi, 17 aprilie, Pădurea Centenar, pe ambele maluri ale Prutului, marcând simbolic un secol de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău prin care Republica Democrată Moldovenească a votat unirea cu Regatul României, la 27 martie 1918, primul pas în unificarea tuturor provinciilor românești într-un singur stat unitar, proces încheiat la 1 decembrie 1918.

Silvicultori din România și Republica Moldova au marcat Centenarul Marii Uniri prin plantarea unei păduri memoriale pe malurile Prutului
Comentează 0

În cadrul evenimentului de astăzi, au fost plantați 1918 stejari în România, în apropiere de orașul Huși, din județul Vaslui, și 1918 de puieți forestieri în Republica Moldova, în apropiere de localitatea Leușeni, din raionul Hîncești. O echipă de silvicultori din Republica Moldova a participat la acțiunea de plantare de la Huși, în timp ce silvicutori din România au participat la plantarea de puieți forestieri din Leușeni.

La acțiunea de plantare a pădurii memoriale au participat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, conducerea Agenției ”Moldsilva” din Repubica Moldova, conducerea Direcției Silvice Vaslui și membri ai Federației Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, reprezentanți ai autorităților locale, elevi voluntari și jandarmi.

Evenimentul, organizat de Ministerul Apelor și Pădurilor din România, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Agenția ”Moldsilva” din Republica Moldova, se înscrie în seria de acțiuni prin care este marcat Centenarul Marii Uniri din 1918.

Acțiunea de plantare a Pădurii Centenar este rezultatul colaborării strânse dintre Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Agenției ”Moldsilva” din ultimii 27 de ani, recent fiind reînnoit „Memorandumul de colaborare” dintre aceste două instituții care administrează pădurile de stat din România și Republica Moldova.

Centenarul Marii Uniri din 1918 va fi marcat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin mai multe evenimente în acest an. Astfel, la intersecția celor trei provincii istorice va fi ridicat ”Punctul Frăției Neamului Românesc”, un observator deschis publicului larg, iar în toamnă va fi inaugurată la Muzeul Cinegetic al Carpaților ”Posada” Expoziția jubiliară ”100 de ani de Silvicultură în România”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite