Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sebiș - frumosul oraș de pe Crișul Alb , între trecut și prezent

Atunci când auzim de orașul Sebiș, gândul ne duce la un oraș frumos, cochet și prosper.

Sebiș - frumosul oraș de pe Crișul Alb , între trecut și prezent
Comentează 0

Aici, oamenii au știut să fie uniți întotdeauna, au știut să muncească și astfel orașul a prosperat. Astăzi, Sebișul este un oraș dezvoltat de categoria șase, surclasând orașul Chișineu Criș și alte orașe din județ care sunt de categoria șapte. Sebișul fiind printre primele orașe din țară cu asfaltare totală a străzilor și drumurilor.

Dacă ne întoarcem în timp, în urmă cu cinci sute de ani, Sebișul era sat, apoi comună și iată că în prezent este cel mai prosper oraș din județ , primul după municipiul Arad. Aici șomajul este aproape necunoscut și acest lucru se datorează faptului că primarul s-a implicat foarte mult în atragerea investitorilor la Sebiș și astăzi putem vorbi de aproximativ 800 de agenți economici în urbe.

L-am întrebat pe domnul primar cum a găsit Sebișul în prima zi de mandat și mi-a răspuns cu tristețe în suflet că la Sebiș nu mai pusese nimeni o palmă de asfalt de vreo douăzeci de ani. De atunci au trecut alți douăzeci de ani și Sebișul a prosperat, pentru că primarul Gheorghe Feieș și-a făcut încă de la început o strategie de dezvoltare a orașului și satelor aparținătoare, Donceni, Prăjești, Sălăjeni și Prunișor, atât pe plan economic, cultural, al sănătății, dezvoltării, învățământului și al sportului.

Fiind un om de cuvânt și serios, sebișenii l-au ales mereu pe Gheorghe Feieș pentru funcția de primar, pentru că orașul a prosperat și s-a dezvoltat foarte mult avându-l pe dânsul în fruntea urbei.

De fapt, Sebișul se află într-o continuă dezvoltare de la revoluție și până în prezent, fiind printre puținele orașe din țară de categoria sa, unde funcționează instituții la toate nivelele. Dacă ne gândim că la Sebiș funcțonează și o universitate, pe lângă celelalte instituții de învățământ, practic de la grădiniță până la învățământul superior, ne putem face o imagine a ceea ce înseamnă un oraș dezvoltat.

Sebișul are și o mică industrie în prelucrarea lemnului, textilă, încălțăminte și pielărie.

,,Orașul nostru este renumit în ceea ce privește prelucrarea pieilor, a lemnului, în domeniul croitoriei, confecțiilor metalice, existând un excedent de forță de muncă de diferite specialități. Aici avem cel mai mare număr de agenți economici după municipiul Arad, raportat la mia de locuitori, iar în ceea ce privește învâțământul, avem de la ciclul primar până la cel universitar. a spus domnul Gheorghe Feieș, primarul orașului Sebiș.

Dacă ar fi să trecem în revistă obiectivele realizate la Sebiș de-a lungul timpului, cred că ar trebui să începem cu ridicarea din temelii a Primăriei Sebiș, cea mai frumoasă și impunătoare primărie din județul Arad. Apoi putem vorbi de cel mai mare parc fotovoltaic din Europa; întins pe o suprafață de 42 de hectare, cu o stație electrică cu o putere instalată de 16 MGW, ce produce energie verde.

Investițiile în sistemul de sănătate, un alt proiect de anvergură, prin extinderea și modernizarea la standarde europene a spitalului orășenesc, dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație, aici funcționând o secție de pediatrie, o secție nouă de radiologie, o secție de cardiologie, unde vin medici de la spitalul ,,Pădurea Verde” din Timișoara.

,,Avem aparatură ultra mod,,ernă pentru analize de laborator în condițiile în care s-a beneficiat de o donație făcută în urma unui parteneriat româno-britanic, iar la inaugurare a participat însuși ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la București.” a adaugat primarul.

De asemenea, Sebișul este și un important centru cultural, iar de curând s-a finalizat una dintre cele mai mari și impunătoare săli de spectacole post decembriste, cu o capacitate de 500 de locuri și un sistem de sonorizare și lumini, foarte performant. Tot în cadrul Casei de Cultură funcționează și o bibliotecă foarte mare ce deține peste 40.000 volume de cărți, iar în curând va fi necesară o extindere pentru că devine neîncăpătoare.

În curând se vor finaliza lucrările la clădirea muzeului, astfel că și exponatele muzeale vor primi o casă nouă. La aceasta se adaugă și biblionetul unde copiii și tinerii pot să se informeze. Trebuie amintit că la Sebiș au loc multe evenimente frumoase pe parcursul anului.

,,Să nu uităm,, că aici au loc cele mai frumoase festivaluri de muzică ușoară sau populară, care atrag mii de spectatori în fiecare an (a se vedea video-arhivă) de pe toată Valea Crișului Alb, pentru că domnul primar Gheorghe Feieș are în vedere și acest aspect.

Sebișul se poate mândri cu faptul că pe scena sebișană au urcat artiști de renume, fapt care atrage foarte mult tineret precum și oameni mai în vârstă. Nicăieri nu sunt atât de mulți tineri și copii care așteaptă nerăbdători autografe de la artiștii consacrați ca la „Festivalul Muzicii Sebiș”.                                                                                                                                                                                                                    În satele aparținătoare au fost reabilitate căminele culturale, astfel că și acolo au loc evenimente culturale.

Sportul este un alt punct forte al orașului Sebiș, aici fiind construit cel mai modern complex sportiv național din județ, iar echipa de fotbal de la Sebiș este foarte cunoscută atât în țară, cât și peste hotare.

La sediul clubului există un hotel pentru cazarea jucătorilor, sală de mese cu bucătărie proprie, sală de recuperare și absolut toate facilitățile desfășurării sportului de performanță. La ora actuală Sebișul are trei grupe de jucători, inclusiv copii, iar cel mai mic jucător are 5 sau 6 anișori.

Pe parcursul anului, Sebișul are multe evenimente sportive, dar aș vrea să amintesc faptul că aici  se desfășoară și un concurs de călărie unde participă și concurenți din străinătate, iar în acest an va avea loc cea de-a III-a ediție. Acest frumos eveniment se datorează domnului primar Feieș care a făcut posibil realizarea lui și unor oameni cu suflet mare, iubitori de cai (dar despre asta cu altă ocazie).

Este un eveniment frumos și mai ales unic în județul Arad, de care se pot bucura toți iubitorii de cai și copiii deopotrivă. De asemenea, un alt mare eveniment sportiv la Sebiș este ,,Enduro Cross” unde iubitorii sportului cu motor se adună an de an pentru o nouă competiție internațională.

Dar pe lângă toate acestea, trebuie amintit faptul că s-au asfaltat anul trecut 10 străzi din Sebiș și încă 25 de kilometri de asfalt au fost turnați pe drumurile și străzile din satele aparținătoare, precum și construcția de noi tronsoane de trotuare pavate în Sebiș și Prunișor și au continuat în același timp lucrările la podul peste valea Dezna.

Parcurile din oraș, grav afectate de furtuna de anul trecut, vor fi reamenajate cu spații de joacă pentru copii, spații verzi și se vor monta stâlpi ornamentali amplasându-se și băncuțe pentru odihnă.

S-a trecut deja de anul trecut la pregătirea perimetrului unde va începe construcția unui nou corp de clădire pentru spitalul din Sebiș, o investiție în valoare de 2.000.000 lei, iar în acest an se va moderniza și secția de interne și stația de salvare.

,,În luna decembrie a anului trecut am câștigat încă un proiect mare pentru Sebiș, respectiv construcția unei clădiri pe trei nivele la liceu, ateliere școală pentru elevi și construcția unei noi grădinițe în oraș, proiect care va începe în acest an, având o valoare de 3.600.000 lei, finanțat de Ministerul Dezvoltării.

Pe parcursul anului avem noi lucrări de asfaltare străzi și vom finaliza lucrările la construcția podului peste valea Dezna. Totodată, dorim să atragem și alți investitori la Sebiș pentru a crea alte noi locuri de muncă.

Un alt proiect de viitor este modernizarea stației de epurare, iar în momentul de față pregătim un proiect pentru finanțare din fonduri europene. Nu în ultimul rând, am început demersurile pentru prelungirea magistralei de gaz spre Sebiș, astfel încât peste câțiva ani să putem vedea Sebișul racordat la gaz. Am avut în acest sens o primă întâlnire la Prefectura Arad, unde am prezentat proiectul nostru pregătit încă din 1995.

Dacă Sebișul este astăzi unul dintre cele mai frumoase și dezvoltate orașe din țară, asta se datorează faptului că primarul acestui oraș a fost mereu receptiv la nevoile orașului și a sebișenilor.

Este legat sufletește de oraș și de-a lungul timpului s-a legat sufletește de oamenii din Sebiș, dânsul relatând că de când este primar, a oficiat peste 2.000 de căsătorii. Pe lângă funcția de primar, domnul Feieș este și membru în comitetul director al Asociației Orașelor pe Țară, reprezentantul orașelor în Consiliul de Conducere al Regiunii pe dezvoltare 5 Vest-Timișoara, președintele asociației de prietenie ,,MUTUELLE PARTAGE - Franța, membru fondator al ,,DESPĂRȚITURII ASTRA, ZONA ȚĂRII ZĂRANDULUI”, apoi președinte al ,,Ligii Aleșilor Locali” ai PDL-PNL timp de 6 ani și asistent universitar al Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad.

Sunt convins că și prin intermediul acestor funcții a contribuit și a făcut tot ceea ce se putea pentru a ajuta orașul său, această frumoasă perlă a Văii Crișului Alb.

În încheiere, domnul primar a transmis sebișenilor să fie uniți și să trăiască în bună înțelegere pentru că este spre binele tuturor, iar atunci când este înțelegere și Dumnezeu dă binecuvântare și prosperitate! Dumnezeu să ne ajute!

 

 

Articole asemanatoare