Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Scenariu halucinant: Cine sunt huliganii folosiți de Jandarmerie pentru spargerea protestelor

Jandarmeria și huliganii-fantomă. Asemănările izbitoare între violențele de stradă care au avut loc în România, după 1990, conduc către o ipoteză sinistră: provocatorii se află sub controlul unor instituții de forță, precum serviciul secret al Internelor - DIPI sau Brigada Specială a Jandarmeriei, scrie evz.ro.

Scenariu halucinant: Cine sunt huliganii folosiți de Jandarmerie pentru spargerea protestelor
Comentează 1

Mai multe mărturii arată că în spatele acestor instituții s-ar afla oameni politici. Cu toate acestea, vinovații din spatele evenimentelor sângeroase, precum cele din ianuarie 2012, au scăpat nepedepsiți. O retrospectivă a violențelor din 2012, din Piața Universității, și a celor din 2018, din Piața Victoriei, indică faptul că, pentru a destabiliza manifestațiile pașnice, au existat planuri bine puse la punct. Întrucât jandarmii trebuie să aibă un motiv ca să intervină, grupurile de agitatori acționează la momentul oportun pentru a declanșa haosul, potrivit evz.ro.

De ce nu intervin jandarmii înainte?

Și în 2012, și în 2018 s-a vorbit despre prezența membrilor galeriilor la manifestații. Scenariile confruntărilor cu ultrașii este repetat de jandarmi, în cadrul pregătirilor pe care le fac în poligon. Totuși, huliganii vin, mereu, pregătiți. Nici anul acesta și nici în urmă cu șase ani aceste grupuri nu au fost anihilate, înainte să provoace violențele. Explicația jandarmilor: nu pot interzice oamenilor pașnici dreptul la exprimare și nu pot interveni decât dacă izbucnesc violențe!

Legături suspecte între șefi din Jandarmerie și izbucnirea violențelor

Prezența în stradă a „omului în alb” la manifestația din 10 august 2018 amintește de o situație similară, din 2012. Anul acesta, cel identificat ca fiind coordonatorul trupelor de intervenție ale Jandarmeriei s-a dovedit a fi Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii „Vlad Țepeș”.

În anul 2012, însă, un martor a povestit, în emisiunea „Sinteza zilei”, legăturile dubioase între un oficial, „pe care toți șefii în uniformă de la Jandarmerie îl salutau” și izbucnirea violențelor sângeroase care au avut loc în ianuarie. Tânărul a fotografiat, în Piața Universității, mai mulți „civili” cu căști la urechi care coordonau trupele de intervenție.

Unul dintre aceștia (foto), a povestit martorul, i-a atras atenția după ce, la un moment dat, a plecat precipitat în spatele Teatrului Național. „La cinci minute după ce s-a întors lângă mașinile Jandarmeriei, au izbucnit violențele, s-a aruncat un Cocktail Molotov”, susține Sorin, martorul care a relatat, în 2012, episodul la Antena 3. Dubios i s-a părut că, în loc să se îngrijoreze de izbucnirea violențelor, omul părea mai relaxat.

 

Citește continuarea pe evz.ro.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite