Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Săvârșin - Festivalul Național de literatură ,,Dorel Sibii,, ediția XX (FOTO/VIDEO)

Săvârșinul este una dintre cele mai frumoase comune de pe valea Mureșului, este un loc regesc și încărcat de istorie, dar dincolo de acest fapt, este o comună unde tradiția și cultura sunt la ele acasă, pentru că Săvârșinul este locul unde au loc cele mai frumoase obiceiuri de iarnă, precum ,,Festivalul Dubelor”. Tot aici are loc an de an unul dintre cele mai longevive festivaluri din județul Arad, respective Festivalul Național de Literatură ,,Dorel Sibii”, care adună an de an scriitori din toată țara și din străinătate, care vin la Săvârșin cu mult drag, unii de la distanțe mari din țară.

Săvârșin - Festivalul Național de literatură ,,Dorel Sibii,, ediția XX (FOTO/VIDEO)
Comentează 1

În fiecare an, în data de 8-9 septembrie, Săvârșinul este gazda acestui frumos festival. Organizatorul acestui eveniment este Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean și Primăria Comunei Săvârșin, prin domnul primar Ioan Vodicean. Sâmbătă și duminică (8-9 septembrie) a avut loc cea de-a XX-a ediție, o ediție jubiliară putem spune, pentru că iată, sunt douăzeci de ani de când acest festival are continuitate. Au fost prezenți scriitori din țară, respectiv din Timișoara, Făget, Lugoj, Caraș-Severin- Oțelu Roșu, din Hunedoara și din județul Arad. Au fost prezenți în jur de 60 de participanți, festivalul desfășurându-se ca de fiecare dată în curtea castelului regal din Săvârșin.

Au avut loc lecturi publice și dezbateri pe teme literare, precum și concursul de literatură ,,Dorel Sibii” la care au fost premiați câțiva dintre dintre participanți. Premiul ,,PRINCIPESA MARGARETA” a fost câștigat de Dagmar Maria-Anoca din Nădlac. Premiul Special ,,Dorel Sibii” a revenit domnului Matiuț Ioan din Arad. Premiul pentru poezie a revenit domnilor Eugen Rogojan și Dacian Don, iar premiul pentru PROZĂ ÎN GRAI domnului Pavel Nică. Sâmbătă seara a avut loc pe deal la ,,Moșu Miu” o masă festivă și lecturi publice, iar seara participanții s-au bucurat de cântece interpretate la instrumente în jurul unui foc de tabără. Trebuie amintit că unii dintre participanți vin an de an la Săvârșin încă de la prima ediție, pentru că Săvârșinul este într-adevăr un ținut al scriitorilor. Aș vrea să amintesc faptul că însuși primarul comunei, domnul Vodicean Ioan este un poet de excepție, scriind poezii în grai ,,bănățan”, iar frumoasele stihuri scrise de dânsul sunt inspirate din viața bănățanului din zona Birchișului, din partea Banatului de pe malul stâng al Mureșului, de acolo de unde își trage rădăcinile. Cât ar umbla omul prin lume, locurile natale nu le poate uita niciodată și întotdeauna acele locuri vor fi câmpul de insirație pentru fiecare dintre noi, indiferent că este poet, prozator sau artist. De fiecare dată Casa Regală pune la dispoziție locația pentru desfășurarea acestui festival literar, dovedind că este alături de cultura românească. Primarul comunei Săvârșin mulțumește tuturor participanților la eveniment, așteptându-i pe toți cu drag și anul viitor.

Galerie foto (172)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite