Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea Floriilor la Păiușeni și sfințirea clopotului de la biserica din Văsoaia

Păiușeniul este unul dintre satele județului Arad unde tradiția și frumosul se mai păstrează, unde autenticul și tradiționalul, trecutul și prezentul sunt la ele acasă.

Sărbătoarea Floriilor la Păiușeni și sfințirea clopotului de la biserica din Văsoaia
Comentează 0

Aici tradiția și portul popular sunt păstrate  așa cum au fost lăsate de la bunici și străbunici. Păiușeniul este un sat așezat pe vale ca aproape toate satele de deal sau munte, unde pădurea este soră bună cu localnicii și vatra satului, făcând umbră acestuia în verile călduroase și dând un aer extraordinar de curat în diminețile de primăvară atunci când privighetoarea își cântă dorul peste sat.

Tot pădurea este cea care face locul să fie parcă desprins dintr-o poveste frumoasă  în zilele toamnei,  atunci când codrul este pastelat în culori și nuanțe ruginii ce se îmbină armonios cu susurul văii în strălucirea ultimelor raze de soare ce se oglindesc în apa limpede ce trece prin sat.

Așezat între dealurile împădurite și oarecum mai retras, Păiușeniul a reușit să păstreze multe lucruri frumoase din trecut, inclusiv multe case bătrânești așa cum au fost ele construite de bunici și străbunici în urmă cu vreo sută de ani. Autentice sunt și costumele populare care încă se păstrează chiar dacă au o vechime de peste 100 de ani, fiind o mândrie pentru „păișănani” să le poarte în zi de sărbătoare la biserica din sat.

Un obicei frumos rămas din străbuni este în ziua de Florii, când fetele, nevestele și bunicile, dar și bărbații, se îmbracă în costume populare și astfel participă le slujba religioasă de la Biserica ortodoxă din sat. Este o mândrie pentru frumoasele „păișănane” mai ales, să poarte acele costume populare fie ele autentice, cu vechimea de peste un secol, sau frumoasele costume populare lucrate artistic cu broderii care dau o notă de eleganță și frumusețe.

Autenticul și frumosul se îmbină perfect fiind o plăcere să privești fetele și femeile indiferent de vârstă, venind pe ulița satului spre biserică, îmbrăcate în acele costume cu sumnele frumos brodate și viu colorate în nuanțe de alb și roșu.

Apoi mai sunt și costumele populare din alte zone folclorice cum sunt cele de Maramureș, Țata Oașului sau Bucovina, ale doamnelor care prin căsătorie au rămas la Păiușeni, însă nu au uitat să-și aducă cu ele și frumosul port popular din satul natal pe care îl îmbracă și dânsele de Florii.

Doamna Mariana Olari mi-a povestit cu atâta drag de costumul popular din Țara Oașului pe care îl poartă în fiecare an de Florii, apoi doamna Oltița Oprea de asemenea, cu un altul de Bucovina, sunt două exemple că la Păiușeni  contează mult frumusețea portului popular.

Mai sunt și acele costume populare autentice care s-au făcut în urmă cu 100 de ani din cânepă care au rezistat timp de peste un secol, fiind păstrate cu grijă de femeile din sat și iată că încă pot fi purtate cu mult drag așa cum îmi spunea „nană Piștoaie” anul trecut  și „nană Maria Hălmăgean” în urmă cu câteva zile la Florii în fața bisericii. Este o plăcere  să stai de vorbă cu acești oameni simpli pe care eu i-am îndrăgit în urmă cu peste 25 de ani, când am ajuns prima dată la Păiușeni.

Un bărbat în vârstă mi-a spus în poartabisericii cam așa: „Mă bucur că ai venit iară pă la noi, te văd tot mereu pe aici, ești da nost” și trebuie să recunosc că m-am emoționat (deși nu îi cunosc numele), dar așa este, am îndrăgit acest sat și oamenii de aici, iar ei cu siguranță mă cunosc toți, așa cum îmi spunea și „nană Maria Hălmăgean”: „...da, noi vă cunoaștem toți pă dumnevoastă”.

Este o bucurie pentru mine reîntâlnirea cu acești oameni simpli de la care ai întotdeauna ceva de învățat și de asemenea cu părintele Teodor Tripa, parohul bisericii din Păiușeni. Este de asemenea o plăcere să particip la slujba din biserică în ziua de Florii la Păiușeni alături de acești oameni deosebiți și primitori.  

Deși nu este o biserică foarte mare, este însă  frumoasă și întotdeauna simt acea căldură sufletească și divină pe care Dumnezeu o revarsă peste acel lăcaș. De Florii se întorc acasă mulți dintre cei plecați departe de locurile natale, pe care soarta i-a purtat prin lume, întorcându-se cu drag la casa părintească și la biserica din sat. Prezent la slujbă a fost și viceprimarul comunei Chisindia, domnul Iustin Hatcu.

La fel ca anul trecut, după ce părintele a încheiat slujba din biserică și după ce fiecare a primit o ramură de salcie după obiceiul de Florii, toate femeile în costume populare au fost invitate la o fotografie de grup pentru a rămâne o amintire peste ani ca o „piatră de aducere aminte”, bucuria zilei de Florii și frumusețea portului popular de la Păiușeni.

Vreau să precizez că nicăieri în județul Arad nu am întâlnit acest obicei frumos în ziua de Florii ca acolo, în frumoasa vale a Păiușeniului.  Vreau să mulțumesc domnului primar Ionel Pașca pentru că a făcut posibilă prezența ziarului online www.arq.ro la Păiușeni în această zi de sărbătoare la fel ca anul trecut, pentru că și dânsul este apropiat sufletește de acești oameni și de tradiția locului.

De asemenea vreau să mulțumesc cadrelor didactice de la Școala și Grădinița din Păiușeni pentru invitația la masă după slujba religioasă și nu în ultimul rând, părintelui paroh Tripa Teodor pentru primirea călduroasă din biserică și pentru invitația de a participa la slujba de sfințire a clopotului Bisericii  Ortodoxe din Văsoaia, eveniment la care au participat trei preoți printre care și dânsul, precum și enoriași din Văsoaia, Târnova și Păiușeni.

Cu siguranță tradiția și obiceiurile se vor păstra la Păiușeni cu cel puțin încă o  generație prin portul popular foarte frumos de aici și prin păstrarea în Muzeul Școlii a diferitelor obiecte tradiționale adunate și păstrate de doamna învățătoare Florina Hălmăgean, o fiică a satului Păiușeni. Dumnezeu să vă ajute !

Galerie foto (492)

Articole asemanatoare