Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea Codrenilor pe valea Hurez la Chisindia

Dacă în urmă cu o săptămână Valea Păiușeniului a răsunat de muzică și voie bună, iată că sâmbătă și duminică Valea Hurez de la Chișindia a fost din nou gazda tradiționalei Sărbători Codrenești care an de an adună locuitorii comunei și cei din comunele din jur pentru a petrece în cântec, joc și voie bună.

Sărbătoarea Codrenilor pe valea Hurez la Chisindia
Comentează 0

Deși a fost foarte cald, codrenii s-au adunat pe vale să petreacă împreună cu ansamblurile de dansuri și soliștii vocali, pentru că după muncă omul are nevoie și de puțină voie bună. Sâmbătă seara a fost foc de tabără mare așa cum se obișnuiește de ani de zile și discotecă în aer liber pentru tineret unde se cântă toate genurile de muzică, după care au urmat focurile de artificii.

Mulți  au rămas pe vale sâmbătă la un ceaun și au dormit în pădure la vatra focului, în corturi pe lângă firul văii, ori în căruțe.

Codrenii nu se sfiesc să doarmă în pădure, ei trăind lângă codru. Ce poate fi mai frumos decât să ai pădurea în spatele grădinii și a casei, să simți atunci când primăvara vine, să te bucuri de dimineți răcoroase  și cu soare  vara, de coloritul frunzelor căzând toamna, iar iarna de albul imaculat al zăpezilor așternute peste sat și pădure.

Revenind la săbătoarea Codrenilor, aș dori să amintesc că și în acest an programul artistic a fost frumos ca de fiecare dată, având musafiri  care ne-au încântat cu dansurile şi vocea lor.

Programul a debutat cu un Tedeum, apoi pe scenă au urcat Ansamblul de dansuri Druscelele din Bîrsa, cu soliștii Roberta Tomșa și Mădălina Matcău, Ansamblul Mureșana din Sâmbăteni, solist Andreea Covaci, Ansamblul Pădureanca din Chișindia cu soliștii Liliana Păiușan, Voichița, Dalia și Cristina Suba, Ansamblul Mărunțelul din Arad, Grupul vocal "Sânzienele" condus de doamna profesor Mărioara Miclea, Orchestra Rapsozii Zărandului, cu soliștii Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crișan, iar invitați de onoare au fost Aurel Țurcaș Vlaicu din Bihor și Monica Blaga, tot o bihoreancă  cu o voce foarte frumoasă.

Aș vrea să  punctez faptul că atunci când Dalia, ori Cristina Suba erau pe scenă, mama lor, doamna Voichița Suba, era alături de ele sufletește  ,  privindu-le cu mult drag, de jos din colțul scenei și  cântând alături de florile dânsei, efectiv trăia prin cele două fete dragi.

Bucuria și împlinirea se puteau citi pe fața mamei ,  și ce poate fi mai frumos pentru o mamă, decât să ai două fete ca doi bujori care îți calcă pe urme, și însăși vocea Voichiței cânta prin aceste fete minunate , ca un dar de la Dumnezeu pentru Dalia și Cristina.  

Felicitări Dalia și Cristina, felicitări și doamnei Voichița pentru că a știut să valorifice din plin talentul fetelor. Altă voce care merită  tot respectul nostru este doamna Liliana Păiușan, care a crescut pe aceste frumoase locuri, la Păiușeni, o voce caldă care merge la suflet, pe care am dori să o vedem mai des pe scenele din județ.

Mi-a lăsat o impresie foarte frumoasă prin cântecele dânsei, dar de excepție, a fost piesa "Mândre-s Păișănanile" și nu cred că a greșit pentru că sunt frumoase și făloase. 

Seara, la terminarea programului folcloric, cei prezenți au asistat la un frumos foc de artificii peste poiana de pe Valea Hurezului , apoi încet ,încet noaptea a pus stăpânire peste pădure .


Scrie un comentariu

trimite