Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

SANITAS, o nouă rundă de negocieri la Ministerul Sănătăţii. Medicii ameninţă cu greva generală

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunţat că în cursul zilei de vineri va avea o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a stabili un nou mod de salarizare a cadrelor medicale şi a angajaţilor din spitale. În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere, medicii ameninţă cu greva generală. 

SANITAS, o nouă rundă de negocieri la Ministerul Sănătăţii. Medicii ameninţă cu greva generală
Comentează 0

Aproape 8.000 de medici, asistente și infirmieri au protestat ieri în fața Guvernului, supărați că de la 1 ianuarie 2018 le vor scădea salariile și sporurile. Liderii sindicatului SANITAS au negociat aproape două ore cu guvernanții, iar azi vor relua discuțiile. Deocamdată, cadrele medicale s-au ales doar cu promisiunea că niciun salariu nu va scădea, însă spun că protestele vor continua. 

Mii de protestatari din toată ţara s-au adunat în Piaţa George Enescu pentru a transmite Guvernului un mesaj clar. "Suntem foarte mânioşi. Au minţit poporul cu televizorul, au spus că sunt creşteri salariale, nu e adevărat, scunt scăderi, şi-ai bătut joc. Eu înţeleg că n-au bani la bugetul de stat, dar le oferim noi soluţii că nu se poate aşa ceva", a spus unul dintre protestatari. Timp de o oră cadrele medicale au scandat în Piaţa George Enescu.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că nu vor exista tăieri salariale.

"Salariile nu scad, din contră salariile cresc", a declara joi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Tot joi, protestatarii au ajuns în faţa Guvernului şi au continuat să îşi strige nemulţumirile. Între timp, liderii sindicali au intrat la o altă rundă de negocieri la care a fost prezent şi premierul. Sindicaliștii au anunţat că nu vor renunţa la proteste. Săptămâna viitoare se vor revedea pentru a planifica o grevă generală în cazul în care nu le vor fi rezolvate probeleme. 

O nouă rundă de negocieri cu ministrul Sănătăţii

Vineri sindicaliştii vor purta o nouă rundă de negocieri la Ministerul Sănătăţii. Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor în sensul eliminării inechităţilor şi rezolvării omisiunilor; un Regulament de sporuri echitabil şi nediscriminator; renunţarea la plasarea contribuţiilor sociale în totalitate din sarcina angajatorului în cea a angajatului; recâştigarea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2018. Negocieri au avut loc şi la începutul lunii, însă fără rezultat.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite