Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele Bizere-Hramul Bisericii Ortodoxe Aluniș a X-a ediție

Alunișul este sat aparținător comunei Frumușeni, o comună frumoasă și elegantă. Dacă ne uităm în urmă cu 30-50 de ani, la Aluniș era o comunitate germană care și-a pus amprenta pe localitate prin faptul că a rămas un sat curat și cu oameni uniți. Bineînțeles că acest lucru ține și de primar și de aparatul primăriei și se vede la Frumușeni și peste tot în comună, fiindcă acolo unde primarul este gospodar, comuna este ca o floare.

Zilele Bizere-Hramul Bisericii Ortodoxe Aluniș a X-a ediție
Comentează 0

Din ce am înțeles, atunci când s-a colonizat satul cu populație de români, statul român la acea vreme obligase fiecare familie germană să primească acasă o familie de români până aceștia reușeau să-și ridice casa proprie pe actualul loc numit satul nou.

Greu a fost și pentru unii și pentru alții, dar au conviețuit împreună până nemții au plecat după anii ‘80 în Germania, apoi casele lor au fost naționalizate și repopulate cu români. Interesant este că după atâția ani, toți locuitorii satului, indiferent de unde au venit în Aluniș, trăiesc în bună înțelegere și reușesc chiar după zeci de ani să fie un sat unit, astfel se pot face lucruri foarte frumoase aici.  

A fost o plăcere pentru mine să particip la Hramul Bisericii Ortodoxe din Aluniș, ,,Nașterea Maicii Domnului” și este o plăcere să revăd acești oameni deosebiți, cum e și doamna Florica Bak un om special căruia îi port un respect deosebit, un om de valoare pentru comunitate și pentru folclorul românesc. Dânsa este de fapt sufletul acestei comunități fiind „vinovată” de tot ceea ce se întâmplă frumos la Aluniș.

Am cunoscut-o în acest an, de ziua mamei și mi-a rămas la suflet pentru faptul că a știut să pună în valoare și să scoată tot ce este mai bun din niște făpturi mici și atât de drăgălașe, copiii.

Niciodată nu am văzut un program atât de frumos și cu suflet realizat de ziua mamei ca la Aluniș (deși străbat județul în lung și lat), care sa mă impresioneze așa încât să uit preț de câteva minute bune că trebuie să filmez.

Acum la Hramul Bisericii a fost a doua oară și din nou sufletul mi s-a umplut de bucurie la Aluniș, asistând la un obicei foarte frumos al satului, în care doamna Florica și-a adus aportul foarte mult.

Cine cunoaște acest om minunat nu poate să nu o îndrăgească, este un om de valoare nu numai în comunitate ci și în lumea muzicii populare, dânsa fiind și textier. Ea a compus multe texte și este foarte apreciată, iar pentru copilași cu siguranță este a doua mamă. 

Am ajuns la biserica din Aluniș în timpul slujbei și am rămas surprins să văd copii în frumoase costume populare asistând la slujbă. La ieșirea din biserică tot alaiul de copii frumos încolonați alături de tinerii de la ansamblul de dansuri din Frumușeni și nu numai, cu stagul în față, ne-am deplasat acasă la „NĂNAȘI” în satul nou.

După un frumos obicei de a cere gazdei două perechi de nănași, au fost prezente două fete frumoase și doi flăcăi. Fetelor le-au fost puse pe cap frumoase coronițe cu flori și pălării  împodobite băieților, în timp ce tinerii jucau în jurul lor în ritmul muzicii. Nănașii în acest an au fost Adriana Muntean cu Daniel Man și Cristina Mateș cu Paul Pojega.

Obiceiuri frumoase, dar mai ales autentice, care încă se mai păstrează datorită câtorva oameni cu suflet. Tot pe ritmul muzicii alaiul s-a întors la biserică unde erau așteptați de primarul comunei Reginald Andronic (un om foarte stimat de comunitate, căruia i se datorează multe proiecte frumoase în comună), împreună cu preoții Ilota Sorin și Mîndra Dan, unde după o frumoasă slujbă s-au împărțit celor prezenți felii de colac și fructe, apoi toată lumea a participat la masă în căminul cultural.

Programul a continuat după masă cu un frumos program artistic susținul de interpreți ai locului, începând cu o micuță și dulce domnișoară Alexia Orban, urmată de Andreea Țurcă, Bastian Tamaș, Andreea Cherelușan, Izabela Andrica, Valentina Mureșan, Vanessa Leuca, Luciana Orban – Pulverea, Aurel Budugan și Florin Stoian.

Invitați au fost maestrul Ștefan Muntenaș, Roberta Selagea, Ducu Cărăneanț, Simona Brișcan, Alin Neag Cornelia Vid, Ghiță Onofrei, Vlad Șerban și alții.

Aș vrea să amintesc faptul că la Aluniș este o doamnă deosebită, doamna Mager, Lana așa cum o alintă toți în sat, cea care brodează frumoasele costume populare din zonă și nu numai, pentru că Alunișul este și va rămâne o adevărată vatră de folclor cu oameni de valoare datorită cărora tradiția și folclorul autentic vor rămâne vii în sufletele noastre și a copiilor noștri.

A trebuit să plec pentru că eram așteptat la Ghioroc, dar sufletul mi-a rămas alături de acești oameni deosebiți care m-au primit cu multă căldură, alături de care am trăit o zi minunată, oameni pe care îi voi reîntâlni mereu cu drag.