Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

UPDATE. A treia zi de proteste în Bucureşti: 80.000 de români, în Piaţa Victoriei

Şi joi seară, românii au anunţat pe reţele de socializare o prezentă mare în stradă, după ce miercuri seară peste 200.000 de oameni au proteste împotriva legii privind graţierea şi a ordonanţei de modificare a Codului Penal. În jurul orei 17:00, câteva sute de persoane se aflau în faţa Guvernului.

UPDATE. A treia zi de proteste în Bucureşti: 80.000 de români, în Piaţa Victoriei
Comentează 0

Jandarmii au depistat în zona bulevardului Iancu de Hunedoara două persoane care aveau asupra lor materiale pirotehnice, a anunțat, pentru Agerpres, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

La ora 21:45 numărul celor care protestează a crescut simţitor: 80.000 de oameni sunt acum în Piaţa Guvernului. 

Dinspre ieșirile de metrou din apropierea Pieței Victoriei continuă să vină grupuri de protestatari.

(w500)

Oamenii scandează: "Mâine dimineaţă radem o mustaţă", "Jandarmii sunt cu noi", "Javra cu mustaţă ne-a furat pe faţă" şi "Dragnea mincinosul".

50.000 de oameni protestează, în jurul orei 21:00, în faţa Guvernului. 

Oamenii nu s-au speriat de incidentele de miercuri seara şi spun că vor continua să vină în Piaţa Victoriei şi zilele următoare. "Nu ne-am pierdut speranţa, de asta suntem aici. Nu ne-am speriat ieri, am văzut că jandarmii au izolat rapid incedentul de ieri seară", a precizat un protestatar, la Realitatea TV. 

"Sunt aici, nu mă lasă conţiinţă să merg acasă. Luptăm impotriva minciunii", a precizat o altă persoană.

Un grup de protestatari i-a cântat "La mulţi ani" unui jandarm care-şi sărbătorește ziua în dispozitiv, în Piața Victoriei.

La ora 20:20, Piaţa Victorie este plină: 40.000 de oameni scandează: "Când sorele apune, Dragnea face spume!", "Mai bine corporatişti decât PSD-işti!", "PSD, de oameni şi de DNA să te temi!", "Vrem abrograre/ Nu e întrebare".

(w500)

Protestarii scandează: "Abrogaţi şi demisionaţi!","Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta",  "Dragnea pentru noi este Ceauşescu doi", "Dragnea, nu fii trist, la Jilava au dentist", "Zi de zi aici vom fi", "Dragnea mincinosul". Demonstranţii continuă să vină în Piaţă.

Jandarmii sunt şi astăzi îmbrăcaţi în ehipamentul de stradă, nu în ce de intervenţie.

Foarte mulţi oameni au adus flori pe care le-au dat jandarmilor, care la rândul lor le-au dat doamnelor de pe Ambulanţă sau femeilor care protestează în piaţă.

(w500)

Circulația în fața Guvernului a fost întreruptă, Protestatarii continuă să vină în număr mare în Piața Victoriei.

Protestar: Credeai că azi nu vin? Mi-am luat concediu fraiere!".

Protestul se desfășoară pașnic iar câteva persoane împart ceai cald celor prezenți, inclusiv jandarmilor care asigură paza Guvernului.

Se scandează în continuare sloganuri antiguvernamentale și împotriva ordonanțelor de modificare a Codurilor penale și se flutură steaguri tricolore.

Numărul protestarilor a ajuns la 30.000, la ora 19:30. Oamenii continuă să vină în Piaţa Guvernului. 

Un bărbat a fost ridicat de Jandarmi, în Piaţa Victoriei, după ce s-au găsit asupra lui materiale pirotehnice.

Valuri, valuri de oameni ies de la metrou: la ora 19:10, numărul protestarilor se apropie de 10.000.

(w500) Protest Bu

În jurul orei 18:50, numărul protestarilor a crescut considerabil: 4000 de oameni scandează "Hoţii!". 

În plus, este aglomeraţie mare la metrou. 

(w500) Protest Gu

Numărul oamenilor prezenţi la protest începe să crească, în jur de 1000 de oameni manifestând în Piaţa Victoriei, în jurul orei 18:30.

Numărul oamenilor prezenţi la protest începe să crească, în jur de 500 de oameni manifestând în Piaţa Victoriei, în jurul orei 18:00.

Organizatorii protestului îi îndeamnă oameni să nu afișeze un comportament agresiv, să nu strige sloganuri obscene, să fie calmi, dar și să înregistreze cu telefonul orice comportament abuziv sau violent din cadrul protestului.

Până în acest moment, peste 5.300 de persoane au confirmat deja prezența la protest și alte peste 2.600 de români și-au anunțat intenția de a fi prezente în la protestul din Piața Victoriei joi seară.

Organizatorii protestului îi îndeamnă oameni să nu afișeze un comportament agresiv, să nu strige sloganuri obscene, să fie calmi, dar și să înregistreze cu telefonul orice comportament abuziv sau violent din cadrul protestului.

Până în acest moment, peste 5.300 de persoane au confirmat deja prezența la protest și alte peste 2.600 de români și-au anunțat intenția de a fi prezente în la protestul din Piața Victoriei joi seară.

(w500) <p>Liviu D

Protestul organizat în această seară, în Piaţa Victoriei, poartă numele “Retrageți ordonanța! Retrageți proiectul de lege pentru grațiere!”.

Totodată, un alt protest de amploare este anunțat pentru ziua de duminică, 5 februarie. Până în acest moment, peste 13.000 de români au anunțat că vor protesta în weekend împotriva ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale.

Liviu Dragnea, primele declaraţii după protest: Iohannis, autorul moral al violenţelor de azi-noapte

Marți seara, peste 200.000 de persoane au protestat în toată țara față de ordonanța de urgență adoptată de Guvern în miez de noapte. Protestele din București, însă, s-au încheiat violent, după ce un grup de ultrași au încercat să "spargă" demonstrațiile.

Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.

În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

"Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în documentul citat.

Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Referitor la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, actul normativ stabilește că aceasta nu se pedepsește dacă este săvârșită "de un membru al familiei sau afin până la gradul II", dar nici "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Prin ordonanța de urgență este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt "persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură". În noua formă, alineatul prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".

În text se precizează că modificările aduse Codului penal intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Sursa realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite