Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Panica made in China a pus ghearele pe Wall Street

Panica made in China a pus ghearele pe Wall Street
Comentează 0

Virusul financiar asiatic se instalează tot mai vertiginos pe Wall Street, centrul finanțelor americane. Bursa chineză a căzut dramatic luni, pierzând 8,5% într-o singură zi, cel mai puternic declin din 2007 încoace.

Bursele europene au deschis în scădere cu peste 3% după ce pieţele asiatice au căzut, peste noapte, la minimele ultimilor trei ani.

Bursele americane continuă căderea abruptă și luni dimineață, înaintea deschiderii oficiale, după o săptămână dezastruoasă care anunțat ce e mai rău pentru economia globală.

"Weekendul a trecut și piețele continuă să se prăbușească", scrie Business Insider. Piețele futures înregistrează luni dimineață căderi puternice pe toată linia, înainte ca bursele americane să se deschidă oficial.

Astfel Dow Futures a coborât cu nu mai puțin de 422 de puncte, la 16.045 (scădere de 2,5%), în condițiile în care pierduse peste 1.000 de puncte în cursul săptămânii trecute.

În sesiunea pre-market, indicele Nasdaq a pierdut 3,76%, iar S&P Futures a coborât cu 48 de puncte (respectiv 2,45%), potrivit Money.CNN.com.

Bursele SUA au avut cea mai slabă săptămână din 2011. Investitorii au început să-şi vândă acţiunile joi, au continuat vineri dimineaţă şi nu s-au mai oprit. Ei au renunţat în principal la acţiuni emise de companii petroliere, la titlurile Netflix, furnizor de conţinut media online, ale Apple şi ale altor firme alintate din sectorul tehnologiei.

Companii precum Wells Fargo, Google şi Facebook au pierdut zeci de miliarde de dolari din valoarea de piaţă în doar două zile. Apple, una dintre cele mai tranzacţionate acţiuni, a pierdut tot ce a câştigat de la începutul anului şi a terminat săptămâna în scădere cu 9%. Preţul petrolului s-a prăbuşit sub 40 de dolari barilul pentru prima dată de la ieşirea Americii din recesiune, notează AP.

„Investitorii se întreabă de unde va veni creşterea dacă nu vine din China sau din SUA? Totul ţine de creştere“, spune Tim Courtney, analist la Exencial Wealth Advisors. Rezultatul incertitudinilor este că indicele bursier Standard & Poor's 500 a pierdut 5,8% din valoare săptămâna trecută, cea mai slabă începând cu 2011. Indicele este cu 7,7% sub maximul istoric şi riscă să treacă prin ceea ce traderii numesc „corecţie“: o scădere de 10% în raport cu maximul. 

Corecţia s-ar putea să nu fie un lucru rău, având în vedere temerile că acţiunile de pe bursele americane sunt supraevaluate, scrie ZF. Bursa se supraîncălzea, dovadă fiind faptul că acţiunile companiilor slabe nu reflectau rezultatele financiare dezamăgitoare ale acestora.

Vineri, S&P 500 a scăzut cu 3,2%. Indicele industrial Dow Jones a picat cu 3,1% - este cu 10% sub maxim, adică în acea “corecţie” -, iar Nasdaq, al companiilor de tehnologie, a scăzut cu 3,5%, potrivit sursei citate.

Printre factorii care i-au “speriat”, investitorii au menţionat posibilul impact al problemelor Chinei asupra SUA, scăderea preţurilor petrolului şi materiilor prime şi preţurile prea mari ale acţiunilor în raport cu evoluţia veniturilor acestora.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite