Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

"Nu sunt bani pentru salarii în 2018". Profesorii, protest ignorat de Ministerul Educaţiei

Profesori, părinți şi sindicalişti au pichetat astăzi ministerul Educației, nemulțumiți de decizia autorităților locale de a desființa mai multe școli şi de a impune un cost standard care duce la scăderi de salarii sau disponibilizări. Și Federația Spiru Haret a participat la protestul împotriva scăderilor de salarii şi personal în sistemul de învăţământ.

Comentează 0

Circa 100 de membri ai sindicatului din educaţie Spiru Haret au protestat miercuri, în intervalul orar 11:00 - 13:00, în faţa Ministerului Educaţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului de învăţământ.

"Este vorba despre nişte comasări abuzive dispuse la ordinul MEN, comasări de şcoli, de clase, desfiinţarea unor structuri ale unităţilor şcolare, în special din mediul rural, avem un cost standard care este subdimensionat. Toate aceste măsuri au fost dispuse fără a se purta vreun dialog cu partenerii reprezentativi, nici cu părinţii. Suntem în situaţia în care marile colegii naţionale, unde aveam personal înalt calificat, nu se pot încadra în costurile standard. Ei îşi doresc să îndepărtăm profesori bine pregătiţi şi să aducem numai debutanţi pentru că ei costă mai puţin. Noul ministru are obligaţia să ţină cont de problemele pe care noi le prezentăm cu ocazia acestor acţiuni şi să dispună măsurile care se impun", a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Noul ministru al Educaţiei, aflat în mijlocul unor controverse uriaşe din cauza greşelilor gramaticale devoalate de presă şi după prestaţia sa din timpul audierilor, nu pare să fie impresonat de faptul că îşi începe mandatul cu o problemă extrem de gravă.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a anunţat luni că s-a retras luni din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale până la momentul în care instituţia "va înţelege că un dialog social real presupune transparenţă, comunicare, discuţii de pe poziţii de egalitate şi parteneriat".

"Problemele pleacă de la alocarea unui buget insuficient pentru şcoli, de la calcularea costului standard care este insuficient pentru plata salariilor în 2018. Sunt comasări la şcoli care se află şi la 20 de kilometri distanţă una de alta, lucru care nu mai permite un management eficient. Totul vine din această idee de a restrânge cheltuielile din învăţământ şi de diminuare acestor cheltuieli pe cale de consecinţă. Mai sunt şi alte probleme: până la această dată trebuia să avem un regulament de sporuri, nu îl avem, trebuia să avem criterii de normare, nu le aveam în egală măsură. Situaţia s-a agravat la începutul anului 2018", a declarat Ştefan Militari, consilier juridic şcolar, citat de Mediafax.

Potrivit liderilor de sindicat, o delegaţie de la Spiru Haret va intra la discuţii la Guvern, în jurul orei 13:00.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei, acţiunea urmăreşte "blocarea comasărilor abuzive de clase, grupe şi unităţi de învăţământ; respectarea prevederilor legale privind drepturile salariaţilor din învăţământ; dialog social real în educaţie; creşterea alocărilor bugetare pentru educaţie reflectate în special în costul standard per preşcolar /elev".

„În ultimele luni, dialogul social de la nivelul Ministerului Educației Naționale a fost unul mimat. Totul a culminat cu măsurile abuzive dispuse inspectoratelor școlare (comasarea de unități, de clase și de grupe; desființarea, în mediul rural, a unor structuri ale unităților de învățământ; interdicția menținerii cadrelor didactice ca titulare peste vârsta de pensionare; interdicția reducerii cu 2 ore a normei didactice pentru cadrele didactice cu 25 de ani vechime și gradul didactic I etc.) – în numele încadrării în buget. La acestea se adaugă: blocarea posturilor vacante în sistemul de învățământ și insuficiența resursei umane (îndeosebi la nivelul inspectoratelor școlare); neachitarea integrală a sentințelor judecătorești privind plata diferențelor salariale cuvenite membrilor de sindicat și lipsa de predictibilitate privind plata restanțelor; pasivitatea Ministerului Educației în soluționarea problemei creșterilor salariale pentru personalul contractual/nedidactic din inspectoratele școlare. În aceste condiții nu vedem rostul acestor întâlniri și ne vom întoarce la masa dialogului doar în momentul în care noul ministru va dispune măsurile necesare pentru remedierea tuturor disfuncționalităților constatate", a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Spiru Haret.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET" atrage atenția și asupra discriminării salariaților din învățământ în raport cu cei din justiție din perspectiva proiectului Regulamentului privind sporurile pentru condițiile de muncă și solicită rediscutarea acestuia.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite