Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

MICA GRAȚIERE intră azi în vigoare: câți deținuți vor fi eliberați din închisori

Joi, 19 octombrie, intră în vigoare legea care prevede că la 30 de zile executate în penitenciar, în condiții necorespunzătoare, deținuții primesc o scădere cu șase zile a perioadei de detenție, a anunțat pe pagina de facebook ministrul Justiției, Tudorel Toader.

MICA GRAȚIERE intră azi în vigoare: câți deținuți vor fi eliberați din închisori
Comentează 0

"Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea in libertate, iar joi vor fi deținuți care vor fi puși în libertate, dupa care tot prin intrarea in vigoare a legii foarte mulți vor putea solicita eliberare condiționată", a adaugat  Toader.

Tocmai pentru acesta, pe 20 octombrie ministrul Justiției i-a convocat pe toți directorii de penitenciare și judecătorii din comisiile speciale pentru a dezbate legea și pentru a da "o interpretare, cea corectă, unitară", a declarat Toader la CSM.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, miercuri, la Parlament, că există un plan coerent privind condiţiile din închisori, urmând ca în noiembrie să meargă la Curtea Europeană pentru a prezenta foaia de parcurs, aşa cum a recomandat CEDO.

Tudorel Toader a susţinut că se ştie exact numărul de deţinuţi care vor fi eliberaţi. El este contrazis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor care spune că nu se cunoaşte o cifră exactă.

În acelaşi timp, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis la Ministerul Justiţiei (MJ) un proiect de ordin de ministru pentru stabilirea spaţiilor care vor fi declarate necorespunzătoare, pentru că această compensare se va face în baza acelor spaţii care au fost găsite necorespunzătoare condiţiilor de detenţie.

„S-a făcut o inventariere a spaţiilor şi MJ e responsabil să transmită către publicare ordinul de ministru prin care se stabilesc respectivele spaţii", a explicat ieri purtătorul de cuvânt al ANP, Cristina Enache.

Potrivit Cristinei Enache, primele date despre cât deţinuţi vor fi eliberaţi vor fi disponibile abia astăzi, după publicarea în Monitorul Oficial a acestui Ordin de Ministru. Situaţia spaţiilor necorespunzătoare urmează să fie procesate într-un program infomatic, în care sunt introduse toate datele privind deţinuţii: condamnările definitive, zile câştigate, în ce penitenciare au executat efectiv pedeapsa, etc. Directorii penitenciarelor şi judecătorii din comisiile speciale de eliberări condiţionate sunt chemaţi vineri la discuţii cu ministrul Justiţiei în legătură cu aplicarea Legii 169/2017.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu susţine că mai devreme de săptămâna viitoare nu va ieşi niciun deţinut pentru că nu sunt stabilite încă toate detaliile.

Legea spune ca deţinuţii încarceraţi în condiţii mizere să primească 6 zile libere pentru 30 executate. Prevederile se aplică pentru persoanele care au ajuns în penitenciare după anul 2012.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite