Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

MACEA, POGACEA ŞI BACEA ...

MACEA, POGACEA ŞI BACEA ...
Comentează 0

Comună situată în Câmpia de Vest , îşi poartă zestrea legumiculturii , ca pe un zălog , lăsat de străbuni, întru hărnicie şi trai îndestulător.Mari cultivatori de roşii , lubeniţe , vinete, ardei, varză, la Macea, poţi gusta pita cu clop şi un dărab de clisă cu ceapă zdrobită în dosoi ,  de să nu mai uiţi nicicând ,că ai fost locuitor , trecător sau vieţuitor., pe aici.

Cele trei biserici aflate la o răscruce de drum ,la km zero te îmbie, cu pioşenie, să fii mai bun, Creştinule , din drum.

Casele , în stil vechi ţărănesc ori nemţesc alternează cu cele de stil nou, dar asta nu deranjează absolut pe nimeni.

Buni gospodari, măcenii , lucrează la câmp, făcând agricultură de soi, lucrează la firmele prospere din împrejurimi sau fac naveta, cu cursa, la Arad.

Este cunoscută pe întreg mapamondul pentru somptuozitatea Castelului Csernovici şi Parcul Botanic ce îi conferă graţie, măreţie şi răcoare prin verdeaţă.

De aici, au plecat spre Zări eterne Nume mari precum sculptorul Pavel Mercea, procurorul Teodor Hornea, arhitectul  Ioan Fackelmann, de aici au plecat primii eroi români , de aici s-a plecat ,înspre Trenul Unirii, de aici , legenda spune că s-ar fi zburat, înainte de Vlaicu , la Siti ,cu un hidroavion .

Asta ..grăieşte, prin viu grai ...Gura satului, pe care , nu o poate astupa nici sapa , nici lopata , nici pământul galben.

De aici, vom pleca şi noi, la ...Judecata de Apoi...când ..timpul nu va mai fi, darnic.Cu noi.

 

 

POGACEA

 

Este , pentru noi, ca Fii ai Satului, o Figură emblematică , ce stă şi biciueşte cu zbiciul tot ce miscă în sat.Stă la Cortină şi dă drumul pe bină , Umorului sătesc.

Ca o replică a Festivalului "Constantin Tănase" de la Vaslui, unde Brigada artistcă Macea a obţinut în 1982 Marele Premiu, în anul 1981 a luat fiinţă Festivaul de umor "Gura Satului."Printre localnici se auzea strigând -"Hai la Macea "!" Cu buricu cât pogacea"

Am fost Acasă! La Festival.Nu ca înterpret , sufleur sau jucător.Ci simplu Spectator.!34 de ani de festival, în anii fără soţ? 

Pogacea, era îmbălsămată în vesela mustaţă! Era Domnul! 

Am reprezentat cu cinste Generaţia mea.Era şi Nelu, şi Traian , şi Simi.

Nu erau Domnii ! Valentin Silvestru, Teodor Uiuiu, Traian Lăpăduş.Nu era Cupletul celebru! Dănuţ şi Banciu.Unde ne sunt Iluminătorii? Antemergători!Îmi este greu să le rostesc meritele.Istoria e încă vie aici şi consemnată în Memoria involuntar-oclectivă-

Era îsă foarte cald! Din cer ardeau Făcliile lor! De umor!I-am pomenit întru Aducere -Aminte , ca să-i aigurăm că le suntem datori! Noi? Ma suntem câţiva din cei ce am slujit Scena vreme de treizeci de ani! Şi am bătut Ogor! Să scoatem Umor! -Dar ce vorbesc eu? Suntem Vechea Brigadă! Repetam la lumină de lămpaş , cu bituşele pe noi! Şi mascam realităţi dure!Sub ..căciule şi bâte .Cârne.Să nu.doară!.Mulţumim satule, Macea! 

Anii au trecut peste Macea.Festivalul merge în Cocia amintirilor cu alţi Domni.

A şaptesprezeca ediţie a Festivalului de Umor sătesc a debutat cu vernisajul Salonului Internaţional de Grafică satirică."Un Muzeu adevărat e ceea ce vedeţi aici."-Ştefan Popa Popa-s.Cu patruzeci de participanţi din 43 de ţări şi selectaţi din 150 de concurenţi, astfel că, celor mai buni , le-au fost conferite merituoase distincţii.Pe fundalul Odei Bucuriei, Marele Premiu-Trofeul, i-a revenit lui Lucian Avramescu.Iar o distincţie specială a fost acordată lui Doru Bosoiok din Novisad.O Distincţie aparte i-a fost conferită ş maestrului DorelVişan., constând în Cărţi -Document.

"Să aveţi o Şedere minunată la Macea", să simţiţi din plin febra umorului şi să vă răcoriţi din şozenia poantelor!" a spus domnul primar Ioan Mercea, 

Cuvinte de bun venit , pline de o modestie rară, dar cu sevă demnă de ţinut minte,  au rostit şi domnul Ştefan Popa Popa-s , preşedinte onorific al Juriului, domnul Dorel Vişan , preşedintele juriului. Cornel Udrea, scriitor. 

Concurenţii acestei ediţii au fost selectaţi din mai toate regiunile ţării, însă mulţi copii , care , din candoarea vârstei, încearcă să imite oamenii mari, care şi ei, spun lucruri trăznite!

Sala de Festivităţi a Căminului cultural,director de Festival, Ioan Chişeuan a căpătat culoare, savoare şi candoare prin perindarea artiştilor amatori, însoţiţi de traista plină de poante.La ora aceasta , juriul deliberează.

BACEA

Acest apelativ, îl rostesc măcenii, unui frate mai mare sau şogor, cumnat.E fain să ai un Frate! Care să îşi dea.De toate.

Cei mai în vărstă săteni, au un Staroste , barosan , de vreo sută de ani! Are si cont Facebook.Are şcoli.Şi neamuri care i-au dat pilde de viaţă.

Este vorba de Baci Ghiuri a lui Hămfău , nume conspirativ pentru vameşul Ioan Alexandru Ardelean din Macea.El scrie în grai.Să nu se piardă printre anglicisme de prost gust.Sau alte împrumuturi, care , după Dacia literară, "nu fac literatură".Din târnaţ, colnă ori tindă, îşi scrie produsele literare izbind prin farmec plin de oralitate.

În Pantheonul Festivalului, s-a scris , de ieri, un alt Bace.Provenind din Spaţiul sacru, părintele Hodrea Gheorghe a venit la Macea cu Bacea lui.Toghiere!Brandul Crişana!

Bacea Toghiere ca şi gosc pe bină.Cu baci Ghiuri.Spontani, fără rumânele , fără robotism forţat, liberi la cuvânt , şi-au prezentat Scrisorile de Acreditare, a unui nou Cuplu satiric la Macea. Din dragoste pentru cei plecaţi.Întrarea dumnealor pe scenă, exprimarea în perfectul grai, ei vor deveni condeieri în grai de certă valoare." Mult e dulce şi frumoasă"...limba ce-o vorbim mai cu seamă, când o şi rostim , curat şi nepătat, dezinteresat! Suntem trăitori , datori acestui Pământ! Fie-vă Fila de-acum înscrisă ca Invitaţi de Onoare la Macea! Cei doi Bace!Ce Gura nu-ţi tace! 

MACEA, POGACEA şi BACEA .....

 Am fost acasă să simt cuptuşeala de afară, care mi-a ars vremurile petrecute aici.Şi talpa! Şi ochii plânşi de atâta bucurie! 

"E cald şi e bine la  tine 

în suflet 

şi plouă cu flori de cais înflorit"îmi vin în mintea nesecată file de "Pagini trăite" aici!Căci "A trăi înseamnă a iubi".

O concluzie se desprinde din capul locului! 

"Festivalul  dăinuie prin grija sătenilor şi este a lor" nu înceta domnul primar să ne amintească! Aşa şi este! Primul Om din sat se zbate! 

I-a fost alături, din Otlaca Pustă, domnul deputat din  Ungaria cu o delegaţie pe măsură, domnului deputat Şimonka fiindu-i oferit un Chip desenat de Şcoala Maestrului Popas ca o recunoaştere  a relaţiilor transfrontaliere   stabilite  între cele două sate din Pusta româno-maghiară.

.....................................................................

Cortina nu a căzut.! Expoziţia Maestrului Virgiuliu Jireghie e încă de strajă!  În loc de concluzie vă propun o retorică întebare.Noi? La a cincizecea ediţie vom avea umor ? Da! Prin valoarea Oamenilor care vor tot veni! Rămâne să apreciem ce a fost .Până acum.

Felicitări! "GURA SATULUI"- la Borna 17! 

 Florica RANTA CÂNDEA 

 

 

 


 

 

Galerie foto (72)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite