Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

La pas prin comuna Mișca

Comuna Mișca este așezată în nord-vestul județului Arad, având în componență satele Vînători, Satu-Nou și Zerindu Mic. Prima atestare documentară a localității Mișca este la 1249, Zerindu Mic în 1326, Satu Nou este atestat  în anul 1828 fiind cel mai tînăr sat din comună cu o istorie interesantă, iar satul Vînători datează din 1214. Cel mai apropiat oraș este Chișineu Criș la doar 15 kilometri, iar orașul Salonta la 30 de kilometri.

La pas prin comuna Mișca
Comentează 0

Cu câteva zile în urmă am ajuns la Primăria Mișca și împreună cu domnul primar Haasz Tiberiu am vizitat comuna, așa la pas cum s-ar spune. Domnul primar ne-a punctat câteva din lucrările pe care le-a realizat  în comună, dar și câteva aspecte foarte interesante ce țin de istoria comunei.

,,Am finalizat o lucrare de asfaltare cu o lungime de circa șapte kilometri  străzi asfaltate prin programul PNDL, în Mișca, Vînători și Satul Nou și aici vreau să punctez că întotdeauna căutăm împreună cu domnul viceprimar și Consiliul Local să facem câte puțin în fiecare localitate, ca toți locuitorii comunei să beneficieze de modernizare și să fie mulțumiți.

Acum avem depus încă un proiect tot prin PNDL, pentru asfaltare a încă 10,5 kilometri de străzi în comună, iar dacă vom reuși, vom avea comuna în totalitate asfaltată. Anul trecut am pavazat și toate zonele centrale din fiecare localitate. Desigur am mai avut și alte proiecte în care am modernizat școlile din toată comuna cu termoizolație pe exterior și tencuială decorativă.

În școli avem peste tot încălzire centrală, apă curentă, toalete interioare, practic toate condițiile pentru învățământ. O altă lucrare de anvergură a fost construirea în fiecare localitate a unei capele funerare. Deja sunt finalizate capelele în Mișca, Satu Nou și Vînători, iar cea de la Zerindul Mic este aproape de finalizare.

De asemenea am construit alei pavazate în cimitire și am instalat și iluminat de-a lungul aleilor, iar în comună am trecut pe iluminat public cu tuburi economice peste tot. Căminele culturale sunt  modernizate, iar în acest an împreună cu Consiliul Local dorim să găsim o sursă de finanțare pentru a amenaja spațiu frigorific pentru fiecare cămin, astfel ca la orice eveniment avem să dispunem de absolut toate condițiile.

Tot în acest an avem în program și drumul spre stația C.F.R. „Drumul gării” pe o lungime de  670 de metri dorind să îl asfaltăm pentru ca cetățenii să nu mai fie nevoiți să circule prin noroi. Pentru acest proiect avem deja finanțare de la CJA.

La Vînători am finalizat o grădiniță modernă cu patru grupe prin finanțare de la banca mondială și o extindere la școală, practic s-a construit o aripă nouă cu patru săli de clasă. În acest moment deja am început curățenia de primăvară și igienizarea în toate localitățile, dar facem curățenie și în albia râurilor, inclusiv adunăm flacoanele de plastic, absolut tot, iar pe timpul verii întreținem parcurile, spațiul verde și cimitirele, care sunt mereu în atenția noastră.

Pe teritoriul comunei avem și investitori, mai ales în agricultură, fiind o comună cu pământ bun, iar  de curînd avem un nou investitor care dorește să cultive și să prelucreze cânepă, o plantă tehnică uitată în România după ‘89 , dânsul intenționând a construi și un laborator de cercetare în acest sens.

În prezent nu putem spune că avem șomeri în comună deoarece firmele din orașul Chișineu Criș și Nădab absorb forța de muncă din zonă, acestea făcând mereu angajări.

Dacă e să vorbim și de cultură, pot spune că la Satu Nou avem un ansamblu de dansuri maghiare cu care ne mândrim, de altfel am fost cu ei anul trecut chiar și în Italia lângă Padova, fiind invitați la o întâlnire multinațională.

De asemenea acest ansamblu este prezent la toate manifestațiile culturale din comună, pentru că an de an sărbătorim zilele comunei Mișca și a satelor aparținătoare. În 9 iunie avem ziua satului Zerindu Mic, iar în august la Mișca și Satu Nou, iar la Vînători undeva la sfârșitul lui septembrie.

Tot referitor la sport și cultură, avem și o echipă de fotbal la Satu Nou care este în campionatul județean. Punem accent și pe sport și putem spune că avem o sală de sport foarte frumoasă la Satu Nou.”

Am vorbit puțin și despre trecutul acestor localități, despre casa memorială a scriitorului Simonyi Imre din localiatea Satu Nou, pe care de altfel am și vizitat-o împreună cu domnul primar.

Casa Memorială ”Simonyi” a fost inaugurată în anul 2000. Clădirea era casa părintească a poetului Simonyi Imre, fiind reconstruită cu ajutorul primăriei Mișca.

În casă se găsesc trei încăperi cu diferite destinații. O camera este dedicată poetului Simonyi Imre, a doua este folosită ca muzeu a satului cu unelte și obiecte adunate de la locuitorii satului din anii 1960, iar a treia cameră este dedicată baronului Simonyi József care era fondatorul satului Simonyifalva(Satu-Nou).

Un alt lucru care m-a  interesat în mod deosebit a fost istoricul  căii  ferate cu ecartament îngust ce deservea  trenulețul care circula între orașul Gyula din Ungaria și Satu Nou, cale ferată care avea și o ramificație (înainte de Mișca) care ajungea până în pădurea Adea , unde erau două gatere, de acolo încărcându-se lemn și cherestea de foioase.

În primăvara anului 1906, calea ferată era pusă în funcțiune de către Asociația Căilor Ferate din împrejurimile orașului Gyula , iar planul inițial era să ajungă până în satul Berechiu, dar stația finală  a rămas pînă la urmă în Satu - Nou. Ruta acestui tren cu ecartament îngust avea 18 stații și a circulat pînă în anul 1920 , însă a avut un rol foarte important pentru  valorificarea produselor agricole din zonă.

Trenulețul era folosit mai ales pentru a transporta în acea vreme produsele agricole spre piața din Gyula , o parte din produse  plecînd apoi mai departe spre Imperiul Austro-Ungar de atunci.(Trebuie menționat faptul că în acea perioadă de început de secol XIX s-au construit foarte multe căi ferate cu ecartament îngust pe raza actualului județ Arad și nu numai , care au facilitat schimburile economice , dar cel mai frecvent erau folosite în exploatările forestiere de atunci , fapt care a dus la defrișări masive de păduri virgine din acele vremi. Calea ferată era ușor de montat , iar cu amenajări modeste ale terenului era fixată linia , ceea ce a făcut ca aceste căi ferate să ajungă relativ ușor în multe bazine forestiere , iar la cîmpie acest lucru era și mai ușor de realizat.Despre acest subiect,în curînd).

 

Înainte de a încheia, d-l primar a dorit să mai transmită cetățenilor câteva cuvinte:

,,Dorim să rugăm cetățenii să facă curățenia de primăvară în jurul gospodăriilor, să curețe șanturile, să toaleteze pomii și tot ceea ce se impune pentru a avea curat în fața caselor odată cu apropierea Sfintelor Sărbători Pascale.”

De asemenea atât eu cât și domnul viceprimar transmitem tuturor locuitorilor comunei, multă sănătate și mult succes în tot ceea ce faceți!                                                                                                                                                                            M-am întors spre Arad după masă împreună cu un prieten, lăsând în urmă locuri frumoase  și oameni de care îmi voi aminti cu plăcere, pentru că aici am cunoscut oameni simpli  dar înțelepți, oameni de la care avem întotdeauna ceva de învățat.

 

 

Galerie foto (200)