Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iohannis cere retragerea ordonanțelor privind grațierea și modificarea codurilor penale

Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt ”neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație”, iar ”cele mai autorizate voci din Justiție” s-au pronunțat împotriva lor, susține președintele României, Klaus Iohannis, care îndeamnă Guvernul să le retragă.

Iohannis cere retragerea ordonanțelor privind grațierea și modificarea codurilor penale
Comentează 0

”Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă.

Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă”, a scris Iohannis, pe Facebook.

La 18 ianuarie, Ministerul Justiției a făcut publice proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Potrivit proiectului de OUG, ar urma să beneficieze de grațiere în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, precum și cele cu amendă. Grațierea în întregime prevede o serie de excepții, însă grațierea parțială se aplică tuturor pedepselor pentru cei care au împlinit 60 de ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.

Astfel, grațierea ”pe jumătate” este valabilă inclusiv pentru violatori, criminali sau pedofili, pe acest principiu. Potrivit prevederilor din document, singura condiţie este ca cei care ar beneficia de graţiere parţială să nu fie recidivişti.

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite