Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sărbătoarea Codrenilor - Valea Hurezului, Chisindia. Ediția 40 (FOTO)

Întâlnirea Codrenilor din Valea Hurezului de la Chisindia este întotdeauna un prilej de bucurie pentru noi toți cei care de ani de zile ne întâlnim acolo, în primul rând este un prilej de bucurie pentru fiii acestui sat, pentru că dincolo de programul artistic pe care Primăria Chisindia îl organizează foarte frumos de fiecare dată, acest eveniment este unul tradițional însă și sentimental, în care toți cei rămași în sat se întâlnesc cu rudele , cu cei plecați să-și facă un rost în viață, oameni pe care soarta i-a dus departe de satul natal, dar care întotdeauna sunt cu sufletul ACASĂ în locul copilăriei lor.

Sărbătoarea Codrenilor - Valea Hurezului, Chisindia. Ediția 40 (FOTO)
Comentează 0

Omul poate să colinde în lungul și latul pământului, însă locul natal va rămâne întotdeauna un loc sfânt pentru fiecare dintre noi, locul după care tânjim de multe ori, locul în care i-am lăsat pe cei dragi și în care avem cele mai multe amintiri din copilăria noastră. De aceea ne întoarcem de fiecare dată cu drag ACASĂ.

Iată că Sărbătoarea Codrenilor a ajuns în acest an la a 40-a ediție, un record putem spune, dar acest fapt se datorează în primul rând chisindanilor pentru că nu au lăsat ca această sărbătoare să dispară în decursul anilor.

Un rol hotărâtor îl are desigur și Primăria Chisindia pentru că dânșii sunt organizatorii acestui eveniment și cei care sprijină financiar cu ajutorul CJA și a Centrului Cultural Județean Arad acest eveniment. De altfel primarul comunei Chisindia, domnul Ionel Pașca, este cel care se îngrijește în detaliu nu numai de „Sărbătoarea Codrenilor” de la Hurez, ci și de „Ruga de la Păiușeni” și „Târgul de la Văsoaia”, astfel că fiecare localitate are o zi de sărbătoare.

Sărbătoarea de la Hurez a debutat așa cum este frumos și crestinește cu o slujbă religioasă și cu o rugăciune spre cel atotputernic pentru că oamenii acestei comune nu uită niciodată de Dumnezeu. Domnul primar a adresat apoi un cuvânt de bun venit tuturor, deschizând oficial sărbătoarea  alături de doamna Lioara Boșcu, cea care a prezentat programul artistic și de domnul viceprimar Iustin Hatcu.

Desigur, la eveniment au fost prezente și oficialități din partea Consiliului Județean Arad, respectiv consilierul  președintelui CJA , domnul Gheorghe Petru Feieș care a urcat pe scenă alături de domnul primar Ionel Pașca și care a avut o scurtă cuvântare și un salut pentru toți cei prezenți.

De asemenea prezenți la eveniment au fost și primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, care are un respect deosebit față de domnul Ionel Pașca și primarul comunei Târnova, Florin Farcașiu. Domnul președinte al CJA, Iustin Ciona, a urcat pe scenă odată cu primarii , deoarece venise de la alt eveniment din județ, adresând și dînsul câteva cuvinte frumoase participanților și asigurând comuna Chisindia de tot sprijinul CJ Arad.  

Mai târziu la eveniment au luat parte și deputatul Glad Varga (PNL), consilierul județean Cristian Urzică  și președintele ALDE Arad, Eusebiu  Pistru.

Primul ansamblu de dansuri care a urcat pe scenă a fost ansamblul „Pădureanca” din Chisindia cu câteva dansuri binecunoscute din zonă, iar solistă vocală a fost Lioara Boșcu, cea care își are rădăcinile la Buteni.

Apoi ansamblul de dansuri „Aldeșteana” din Aldești a prezentat o suită e dansuri specifice zonei văii Crișului , iar solistă vocală a fost Maria Condea. A urmat binecunoscutul ansamblu de dansuri „Druscelile” din Bârsa urcând pe scenă împreună cu neobositul instructor Ioan Todica. Soliste vocale au fost Roberta Tomșa și Mădălina Matcău. Alături de ansamblu a fost și primarul comunei Bârsa, Avram Ciev, coordonatorul ansamblului. Solistul vocal Aurel Vlaicu Țurcaș a interpretat câteva cântece specifice zonei Bihorului din zona Aleșdului de unde își are obârșia.

Ansamblul „STELELE BIHORULUI” a susținut un program deosebit de frumos pe scena dintre frumoasele păduri din Valea Hurezului. Ansamblul este  foarte cunoscut în județul Arad , în special pe valea Crișului Alb dar și spre Banat.Mie îmi place să le spun „Bihorenii noștri” acestor oameni deosebiți care vin întotdeauna cu drag în județul Arad, fiind o bucurie pentru noi toți și pentru public mai ales.

Domnul Călin și Adriana Bacrău, coordonatorii ansamblului, sunt doi oameni deosebiți care au adunat în jurul  lor oameni talentați, muzicieni de înaltă prestanță care pot să susține un program artistic deosebit de frumos ore în șir fără a plictisi publicul, având în componență 20 de soliști. Au un palmares de peste 200 spectacole numai în Ardeal și București. Și dacă ar fi să fac o remarcă referitoare la bihoreni, pot să spun că nimeni ,,în veac,, nu joacă așa cu foc ca bihorenii. Au demonstrat-o ei și au demonstrat-o și ansamblul din Budureasa. Acest ansamblu are în repertoriu nu numai cântece populare, ci și colinde pentru sărbătorile de iarnă pentru că oferta lor muzicală este foarte variată.

În acest an la Chisindia au fost prezenți 11 soliști, deoarece o parte au fost la un eveniment în Ungaria, pentru că Ansamblul „STELELE BIHORULUI” este invitat adesea și peste hotare. Personal pe mine mă leagă o prietenie frumoasă de câțiva ani  cu acești oameni minunați, cu fiecare „steluță”, așa cum îmi place să le spun, oameni  care merită tot respectul și admirația publicului, ei fiind ambasadorii cântecului Bihorean pentru noi toți, dar în special pentru cei plecați din Bihor care și-au făcut un rost pe meleagurile Aradului, începând din Valea Crișului până în pusta Banatului.

Ca de fiecare dată sunt și copii care se alătură pe scenă celor din ansamblu, copii care se bucură de acele clipe frumoase alături de artiști valoroși. Desigur că și domnul primar Ionel Pașca de fiecare dată este alături de ei pe scenă pentru că și dânsul își trage rădăcinile din Bihor, iar cântecul bihorean a răsunat și în acest an la Hurez ducând cu el ecoul până departe peste păduri.  

Un superb foc de artificii a făcut ca Valea Hurezului să tresalte fiind luminată în mii de culori ca un evantai al dragostei, iar imaginea din fața noastră era desprinsă  parcă dintr-o frumoasă poveste, poate trăită cîndva acolo în frumoasa vale a Hurezului.

Am plecat târziu, când doar stelele mai luminau cerul în noapte pe vale, iar luna era undeva ascunsă parcă după pădurile de fagi. Rulam încet spre sat, iar gândul m-a dus la acel frumos cântec care astăzi se pare că este uitat: „Sătucul meu, ce ești în neagra depărtare...” și mă gândeam că ori de câte ori ne întoarcem unde am copilărit, o facem cu drag, dar întotdeauna când plecăm rămâne ceva în urmă...iar acel ceva ne face să ne reîntoarcem mereu și mereu, printre cei dragi!

Articole asemanatoare