Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ieftin să fie, dar să ştim şi noi… Cozonacul de 8,5 lei are 16 E-uri, câte două pentru fiecare leu

Crăciun fără cozonaci nu se poate. Mulţi oameni nu au timp să îi pregătească acasă şi se duc să stea la coadă la magazin, să îi cumpere de acolo.  Experimental, am cumpărat doi cozonaci, unul cu 5,5 lei şi altul cu 8,5 lei. 

Ieftin să fie, dar să ştim şi noi… Cozonacul de 8,5 lei are 16 E-uri, câte două pentru fiecare leu
Comentează 0

Primul cozonac mai ieftin conţine cocă şi trei E-uri.  Cel de 8,5 lei conţine, pe lângă cocă, mai multe E-uri, respectiv 16, dar şi cacao şi nucă.

De la început trebuie să menţionăm că aceste E-uri sunt substanţe care, în general, ajută la păstrarea produselor alimentare nealterate pe o perioadă cât mai lungă de timp. Specialiştii spun că industria alimentară modernă nu poate supravieţui fără aceste ingrediente. Adică, ele ar fi un rău necesar.

”Există peste 300 de aditivi, din care numai 20 siguri”

dr._Lygia_Alexandrescu

Citirea etichetei alimentare atunci când cumpărăm un produs este foarte importantă pentru sănătatea persoanei care consumă acel produs. Există peste 300 de aditivi alimentari, din care numai 20 sunt consideraţi siguri.Aditivii prezenţi în anumite reţete de cozonac pot altera starea de sănătate a celor care consumă constant aceste produse. Unii aditivi, tip E 200 au potenţial iritant pentru piele și pot cauza erupții şi astm. E 160 poate determina: urticarie, dermatite sau edem angioneurotic. Prin ingerare constantă, acest colorant poate accentua crizele de astm bronşic şi de hiperactivitate la copii.Consumul constant de E 282 poate determina o serie de dezechilibre ale organismului: diminueaza simţul olfactiv şi gustativ. Poate produce migrene, iritaţii, arsuri. Cercetătorii canadieni consideră ca acidul propionic, E 282 este responsabil pentru unele efecte adverse asupra dezvoltării şi functionării creierului la copii. Acest aditiv alimentar este permis în Europa, însă interzis în Australia şi Noua Zeelandă”, ne-a spus medicul Ligia Alexandrescu, specialist nutriţionist.

eticheta cozonac

Pe etichete nu se specifică care ingredient este ”E”

Din imagine se observă că unele etichete de produse alimentare nu specifică decât numele ştiinţific al ingredienţilor folosiţi, nu şi numărul E-ului pe care îl reprezintă.

”Dacă nu se spune care ingredient folosit în reţetă este un E, consumatorul nu ştie ce cumpără. Acest lucru este o înşelăcuiune prin omisiune, pe care legislaţia de astăzi o tolerează. De aceea credem că legislaţia în domeniu trebuie modificată”, ne-a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Sursa libertatea.ro


Scrie un comentariu

trimite