Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Hramul Bisericii Ortodoxe Măderat la cea de-a IX ediție (FOTO/VIDEO)

Hramul Bisericii Ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului" din Măderat este una dintre cele mai frumoase sărbători ale satului din podgorie, aparținător orașului Pâncota.

Hramul Bisericii Ortodoxe Măderat la cea de-a IX ediție (FOTO/VIDEO)
Comentează 0

De nouă ani Părintele Paroh Nelu Mercea organizează împreună cu Primăria orașului Pâncota de "Sfânta Maria", această sărbătoare care înainte de toate, este o sărbătoare creștinească. În urmă cu nouă ani, părintele s-a gândit că ar fi bine ca și Măderatul să aibă o sărbătoare cu muzică ,  o întâlnire cu fiii satului, așa cum se întâmplă peste tot, pentru că este firesc ca oamenii unei comunități să mai socializeze și să fie la un loc măcar odată pe an, pentru că astfel de întâlniri întotdeauna leagă sufletește membrii unei comunități, mai ales la sate.

Așa cum este creștinește și frumos în ziua  de "Sfânta Maria", de dimineață întotdeauna are loc la biserica din localitate o slujbă religioasă , apoi în după-masa zilei, lumea din sat și nu numai, se adună în parcul din centrul satului pentru un program artistic cu cântec, joc și voie bună. Și acolo în parc, programul debutează întotdeauna cu rugăciunea "Tatăl nostru" și o slujbă religioasă scurtă prin care se aduc mulțumiri lui Dumnezeu și se cere binecuvântarea celui prea înalt.

După  slujba religioasă are loc cuvântarea domnului primar Daniel Pocrișer și a invitaților de seamă. După ce primarul a urat un "bun venit" tuturor celor prezenți, a transmis un gând bun și o sărbătoare frumoasă celor adunați în parcul din Măderat, a amintit câteva cuvinte și de noul teren multifuncțional de sport (fotbal și tenis de câmp) recent finalizat în localitatea Măderat, apoi amintind și de asfaltările ce au fost finalizate aici de puțină vreme.

Iată că dacă anul trecut acest teren era la începuturi, acum este o realitate de care beneficiază în primul rând tinerii din Măderat. Apoi a luat cuvântul domnul deputat Florin Tripa (PSD) asigurând Primăria Pâncota și cetățenii de tot sprijinul de care au nevoie pentru dezvoltarea localității Măderat și a orașului  Pâncota.

Apoi programul artistic a debutat cu tânărul ansamblu de dansuri din Pâncota care a luat ființă  de puțin timp (luna martie a.c.) prin grija Primăriei orașului, a primarul și viceprimarului , precum și a Consiliul Local Pâncota. Ansamblul se numește "PODGORIA PÂNCOTA" și momentan are în componență 28 de copii mici (14 perechi) și nouă copii mari, însă sunt așteptați și alți doritori pentru că este nevoie de copiii care să ducă tradiția mai departe , de tineri care iubesc dansul și portul popular, de aceea părinții sunt îndemnați să-și înscrie copiii la dansuri, sau de ce nu, ca soliști dansatori - cei cu voce frumoasă.

Ar fi păcat ca obiceiurile și tradiția să dispară de pe aceste meleaguri podgorene, de aceea inițiativa primarului este deosebit de bună pentru că dincolo de toate, un ansamblu folcloric este Ambasadorul comunității de unde provine și sunt sigur că atunci când acest ansamblu va evolua pe scenele din județ sau din țară, primăria va găsi resurse pentru promovarea ansamblului în diferite turnee în țară și străinătate.

Ei sunt la început, iar la Măderat a fost a doua lor reprezentație pe scenă, însă cu siguranță vor deveni un ansamblu de dansuri  excepțional, pentru că instructorul coregraf Ioan Dărău este unul dintre cei mai de seamă oameni ai cântecului și dansului popular din județul Arad, prin mâna dânsului trecând sute de copii care astăzi sunt dansatori pe marile scene, ajungând adevărați profesioniști.

Trebuie să-i felicităm pentru ceea ce au realizat în doar patru luni de repetiții și să le dorim succes pe mai departe. Costumele populare celor mari au fost achiziționate de Primărie, urmând ca și celor mici să li se achiziționeze costume populare din același buget.

Apoi pe scenă au evoluat o serie de soliști vocali, unii chiar locali , din Măderat ca Mădălina Motorca, Petrică Neag, Dorin și Larisa Neag sau tânărul saxafonist Ciprian Pădurean. De asemenea Medeea și Mihaela Mihnea (mamă și fiică) au evoluat pe scenă, apoi Emilia Cerchizan, o ineuană talentată a susținut un adevărat spectacol, apoi  Lorena Cionea un alt solist talentat, iar invitat special a fost Aurel Țurcaș Vlaicu care a venit tocmai din Bihor de dincolo de Aleșd să încânte publicul cu frumoasele piese din Bihor. De asemenea ansamblul de dansuri (juniori) din Zădăreni a prezentat câteva dansuri din Banatul Mureșan, un ținut al cântecului și dansului bănățean.

Publicul a apreciat acest frumos program artistic organizat de Primărie și părintele paroh, acest lucru văzându-se prin numărul mare de spectatori care au rămas pe locuri urmărind programul artistic, deși orologiul bătea spre miezul nopții.

Iată că din nou a răsunat cântecul și voia bună peste Măderat, iar ecoul frumoaselor cântece populare era parcă dus de un vânticel de seară peste Podgoria Măderatului, peste viile cu rodul bogat al strugurilor ce își așteaptă în curând culegătorii la fel ca altă dată, cu frumoasele obiceiuri din timpul surechiului rămase doar ca o frumoasă amintire din trecut care însă trebuie reînviată, pentru că aceste meleaguri sunt pline de frumos. Apoi doar luna a rămas stăpâna nopții, aruncând o rază de lumină peste sat și viile din jur, ascultând poate concertul greerilor până spre dimineață.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite