Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gurahonț - Festivalul cultural - patriotic ,,Țara Iancului ,, ediția a XI-a (partera II)

Sâmbătă (ziua a II-a) la ora 9,30 a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Cultural-Patriotic „Țara Crăișorului” ediția a XI-a, Etapa Gurahonț.

Gurahonț - Festivalul cultural - patriotic ,,Țara Iancului ,, ediția a XI-a (partera II)
Comentează 0

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național în fața monumentului lui Ioan Buteanu, de lângă liceul din Gurahonț în prezența invitaților și a publicului prezent. Așa cum este firesc, primarul comunei, doamna Ana Lenuța Moțica, a avut o scurtă cuvântare referitoare la eveniment, urând un bun venit tuturor celor prezenți, după care un preot a rostit o rugăciune.

Invitaților din țară le-au fost decernate diplome, iar domnul general maior Constantin Ispas, domnul Todea Petru, inspector general, primar la Albac, precum și  prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, prof. dir. Păiușan Teodor, de la liceul din Gurahonț și domnul Ioan Mărginean, organizatorul acestui eveniment, au avut fiecare o scurtă cuvântare.

La eveniment au luat parte domnul deputat Glad Varga și domnul senator Ioan Cristina, din partea Partidului Național Liberal, precum și Directorul Centrului Cultural Județean Arad, domnul Ionel Bulbuc.

Programul artistic a debutat cu cei mici și anume copiii de la grădinița din Gurahonț, îmbrăcați în straie populare încântând pe cei prezenți cu cântecele patriotice. Apoi tot un grup de elevi, de la liceul din Gurahonț, au sustinut un program artistic, după care elevii școlilor din Albac și Arieșeni au avut și ei momente artistice prin cântece patriotice din țara moților.

A urmat un simpozion în sala liceului, unde elevii școlilor Albac, Gurahonț și Arieșeni au susținut un program dedicat marilor eroi naționali Avram Iancu, Horia, Cloșca și Crișan, iar elevii liceului din Gurahonț au prezentat o frumoasă scenetă dedicată lui Ioan Buteanu și evenimentelor la care a luat parte.

Ultima parte a evenimentului s-a desfășurat la troița lui Ioan Buteanu, ridicată prin grija Primăriei și amplasată la ieșirea din localitate spre Pleșcuța. Tot acolo a avut loc o slujbă religioasă de sfințire a troiței, un parastas și apoi depunerea de coroane, în semn de respect adus marelui erou Ioan Buteanu. Domnul general-maior Constantin Ispas a depus o coroană de flori din partea Asociației Veteranilor de Război din Gorj, apoi asociația „Țara Iancului” au depus de asemenea o coroană de flori. Elevii școlilor din Albac, Arieșeni și Gurahonț au depus și ei coroane de flori la troița lui Buteanu.

Prezent la acest eveniment a fost și președintele Consiliului Județean, domnul Iustin Cionca, care  a ținut să fie alături de toți cei prezenți la acest frumos eveniment dedicat lui Ioan Buteanu. Doamna primar Ana Lenuța Moțica a avut la încheiere un cuvânt de mulțumire atât pentru oaspeți, cât și pentru  președintele C.J.A., domnul Iustin Cionca, mulțumind tuturor celor prezenți pentru participare și pentru buna desfășurare a acestui eveniment, care ne aduce aminte că poporul român trebuie să fie unit și drept, căci numai așa va răzbi atunci când vin peste noi  greutăți.

Avram Iancu, Horia, Cloșca, Crișan și Ioan Buteanu au fost exemple vii pentru noi toți și pentru cei ce vin după noi, au fost oameni iubitori de țară și de neam, de pământul strămoșesc și nu au renunțat o clipă la idealurile lor.

Trebuie să fim uniți cu toții și astfel vom fi mai puternici, așa cum au fost moții în Apuseni, chiar dacă au fost de multe ori îngenunchiați, dar nu învinși. O vorbă din bătrâni pe care mi-a spus-o tata înainte să plec la liceu sună așa: „Când lanțurile vieții te vor lovi necruțător, fii ca o stâncă tare, că orice val e trecător”.

Gurahonț - Festivalul Cultural-Patriotic la a XI-a ediție (ziua I-a)

Galerie foto (175)