Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ghioroc - "Sărbătoarea Vinului" în Podgorie - ediția a IX-a (duminică, ziua a II-a)

Așa cum este obiceiul la Ghioroc, „Sărbătoarea Vinului” ține două zile, iar ziua a doua este dedicată cântecului popular.

Ghioroc -
Comentează 0

Deși vremea a fost destul de capricioasă, programul și-a urmat cursul normal și la ora 15:00, cînd domnul primar Popi - Morodan Corneliu, împreună cu părintele ortodox, au urcat pe scenă pentru a deschide cea de-a IX-a ediție a „Sărbătorii Vinului” la Ghioroc.

Așa cum se cade la creștini, părintele a binecuvântat și sfințit rodul muncii viticultorilor după care domnul primar Popi - Morodan Corneliu a prezentat pe scurt programul zilei, apoi a dat cuvântul oaspeților, respectiv domnului Nica Iulian, primarul orașului Panciu, oaspetele de onoare și domnului  Schmidt Ferencz, primarul localității Gyod din Ungaria, o zonă viticolă situată aproape de orașul Pecs, apoi primarii vecini, de la Șiria și Covăsînț.

Consilierul Județean Garofița Popa a fost de asemenea alături de primarul comunei Ghioroc cu care are o relație de colaborare foarte bună. După un scurt discurs al fiecăruia, Nica Iulian, primarul orașului Panciu a oferit un cadou primarului gazdă, ca semn al prețuirii și a bunei colaborări.

După acest moment domnul primar Popi - Morodan Corneliu a decernat „Diplome de Aur” cu ocazia împlinirii a 50 de ani de căsnicie pentru patru familii din comună: familia Pleș - Iosif și Maria, familia Rab -Traian și Ana, familia Rad - Gabor și Felicia și familia Kato - Ștefan și Maria. Un gest frumos, de aleasă prețuire a cetățenilor de rând și prin acest deosebit lucru se poate observa că Primăria este alături de cetățenii săi mereu.

Programul folcloric a debutat cu ansamblul de dansuri „Șiriana” conduși de coordonator Viorel Popa, apoi ansamblul de dansuri „Păstrătorii tradiției” din Covăsînț, coordonator Ratiu Marian, ansamblul „Podgorenii” din Păuliș, coordonator Rașca Radu, apoi a urmat formația Gabriel Stoica, ansamblul de dansuri „Cununița” din Sîntana  apoi soliștii vocali Gina Rus, Dorel Banci, Dariana Stoica, Paula Morar, Mara Mihalca, Alin Neag .  Ghiță Rotaru a încîntat publicul la instrument, cu frumoasele  sale doine sau cântece de joc. Ansamblul de dansuri „Junii Podgoriei” din Ghioroc coordonați de instructorul Ioan Dărău au fost cei care au rămas pe scenă alături de solista Bianca Tomoiagă, o fiică a comunei care reprezintă cu cinste Ghiorocul și Podgoria prin frumoasele cântece pe care le interpretează fiind și de această dată acasă la Ghioroc alături de cei dragi. Invitată de onoare a fost nimeni alta decât Stana Stepănescu, o voce fără egal al cântecului bănățean, iar atunci când doinește Stana, cântecul ei duios se aude peste sate.

Aurel Tămaș a fost alt invitat de onoare și un oaspete de-al casei la Ghioroc pentru că este foarte cunoscut, dar mai ales apreciat aici. (după program l-am găsit la masă încadrat de doamnele de la Primărie și nu prea aveau de gând să îl lase să se întoarcă la Cluj). Asta înseamnă să știi ca artist să te faci plăcut oamenilor, să știi să comunici prin vorbă și cântec, iar ceea ce transmiți mai ales prin cântec să ajungă la sufletul oamenilor așa cum o face Aurel Tămaș de fiecare dată.

Deși ploua bine, afară erau oameni care stăteau sub umbrelă și ascultau cântecele de suflet interpretate de maestrul Aurel Tămaș. Primarul și viceprimarul comunei Ghioroc au distribuit lampioane tinerilor după ce s-a întunecat, apoi pe cer se înălțau rând pe rând globuri colorate, lampioanele ducând parcă  cu ele cântecul sărbătorii de la Ghioroc.

Andreea Bălan împreună cu trei superbe animatoare au ținut tineretul conectat prin muzică și dans încheind seara muzicală, iar apoi evenimentul a luat sfârșit printr-un superb foc de artificii aruncând mii de steluțe peste Ghioroc și peste Podgorie.

Galerie foto (508)